Szpin Renáta (röplabdázó)

A BékésWiki wikiből

liberó

Tartalomjegyzék

Élete

Szpin Renáta

Szpin Renáta 1996. április 30-án született Békéscsabán.

A békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában, majd az Andrássy Gyula Gimnáziumban tanult. 2015-ben érettségizett. A szarvasi Gál Ferenc Főiskola óvodapedagógus szakára járt. 2019-től a Kaposvári Egyetemen folytatja tanulmányait.

Munkássága

A röplabdázást 2005-ben Bartosné Nemes Katalinnál kezdte a Petőfi Utcai Általános Iskolában. A következő évtől Nagy Attila edzéseit látogatta a Szent László Utcai Általános Iskola tornatermében. Kezdetben feladóként, később liberóként kapott szerepet.

A 2010-es IV. korcsoportos röplabda országos diákolimpián ezüstérmet szerzett a Petőfi Utcai Általános Iskola csapatával. A Békéscsabai RSE utánpótláscsapatával 2011-ben aranyérmet nyert a Dr. Kotsis Attiláné Leány Országos Gyermek Bajnokságban és az Országos Ifjúsági Kupában (OIK) is. Az Andrássy Gyula Gimnáziummal 2012-ben az V. korcsoportban diákolimpiai bajnok lett. A 2012-es és a 2014-es VI. korcsoportos diákolimpián egyaránt a bronzérmet megszerző csapat tagja volt. 2015-ben leány Országos Ifjúsági Kupát nyert a BRSE-vel, továbbá megválasztották az aranymeccs legjobb játékosának. Abban az évben a juniorcsapat tagjaként is országos bajnoki címet szerzett.

Miután végigjárta az utánpótláscsapatokat, 16 évesen bemutatkozott a Békéscsabai RSE felnőttcsapatában. Tagja volt a klub első bajnoki érmet, majd az első aranyérmet szerző csapatának is.

2016 májusában a Spanyolország elleni felkészülési mérkőzésen bemutatkozott a felnőtt válogatottban. 2017-ben a magyar női röplabda-válogatott tagjaként megnyerte a World Grand Prix harmadik vonalát. Pályára lépett a 2017-es női röplabda Európa-bajnokságon is.

2018 márciusában a diákolimpiai bajnok Szpin Renáta a Békés Megyei Diáksport Egyesület díjátadó ünnepségén díszvendégként vett részt.

A Békéscsabai RSE saját nevelésű, "Csipi" becenevű játékosa öt magyar bajnoki címet, kettő bronzérmet; a Magyar Kupában két-két arany- és ezüstérmet szerzett. Két alkalommal Közép-európai Liga-győztes lett. 2019-ben tizennégy év után távozott Békéscsabáról, és az 1. MCM–Diamant Kaposvári Egyetem csapatához igazolt.

Kiemelkedő eredményei

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök