Szebeny Imre (1899–1976)

A BékésWiki wikiből

Szebeny Imre tanító, kántor, amatőr fényképész

Tartalomjegyzék

Életrajza

Arckép

1899. szeptember 15-én született Endrődön Szebeny László és Venczák Mária negyedik gyermekeként.

Az elemi iskolai tanulmányai befejezése után, a Nagyváradi Királyi Katolikus Elemi Népiskolai Tanítóképző-intézetben szerezte meg a tanítói végzettségét 1919. június 23-án. Pályáját Gyulavarsányban kezdte tanítóként. A Trianoni Békeszerződés a települést Romániához csatolta. Szebeny Imre azonban Magyarországon kívánt élni. A határőrök segítségével jutott át a magyar oldalra. A gerlai Weinckheim uradalomban működő katolikus iskola megüresedett tanítói állását kapta meg 1921. október 1-jén. Az osztatlan iskolában több osztályt tanított egyszerre.

Az évek során folyamatosan képezte magát. Tanítói feladatai mellett a felnőtteknek színdarabokat, karácsonyi életképeket rendezett, karénekeket tanított be. A grófi kastély kápolnájában a kántori teendőket is ellátta. Tanítóként és a település egyedüli rádió tulajdonosaként jelentős szerepet töltött be a település szellemi életében.

1928. május 27-én házasságot kötött Ondrus Katalinnal, aki a grófi család gyermekeinek nevelőnője volt. Házasságukból négy gyermek született: Erzsébet, Katalin, Éva és Imre.

A II. világháború befejezése előtt a grófi család elmenekült. 1946-tól nem dolgozhatott tovább kántorként.

Amatőr fényképészként maga hívta elő képeit. A természetről és környezetéről üvegnegatívokat készített, amelyeket kifestett és felhasznált a tanításhoz is. Így maradtak fenn fényképeken a gerlai uradalmi épületek és események fotói, melyek a gerlai helytörténeti kutatások forrásául szolgálnak.

Nyugdíjazásáig, 1964-ig tanított. 1976. március 27-én hunyt el Gerlán.

Lásd még

Képgaléria

Forrás

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök