Szabó László (1935–2021)

A BékésWiki wikiből

Szabó László
Bemutató a Békés Megyei Könyvtárban

iparművész, bábtechnikus, motorszerelő

Tartalomjegyzék

Élete

Szabó László 1935. június 24-én született Kispesten. Édesapja Szabó Gyula, édesanyja Kara Mária.

Budapesten járt általános iskolába. A Honvéd Központi Zenekarban basszusszárnykürtön és klarinéton játszott. Esztergomban, a Magyar Repülőszövetség Repülőterén motorszerelői képesítést szerzett. 1955-ben elvégezte a Kilián György Repülőtiszti Főiskolát, s vadászpilóta lett.

Kétszer nősült, mindkét alkalommal elvált. Két lánya született: Erika és Zsuzsanna.

Szabó László 2021. április 10-én hunyt el.

Munkássága

A főiskola elvégzése után a Pannónia Motorkerékpár Kísérleti Üzemének munkatársa lett. 1960 és 1965 között a pestlőrinci Műanyag-feldolgozó Üzemnél hidraulikusként foglalkoztatták. 1965-től huszonöt éven keresztül a Pannónia Filmstúdió Bábfilm Műtermének bábtechnikusa és csoportvezetője volt. Foky Ottó tervei alapján Szabó László készítette a Tévémaci, Mirr-murr, A legkisebb ugrifüles, Misi Mókus és Mekk Elek figuráit. Később több bábot és reklámfigurát is tervezett. Több száz autó, motorkerékpár- és hajómodellt készített.

Nyugdíjazását követően, 1995-ben Szarvason telepedett le. Részt vett a város kulturális életében. Festészettel is foglalkozott, festőtáborokat szervezett, makettszakkört vezetett. Báb-, festmény- és makettkiállítások fűződnek nevéhez. Kiállítása volt Budapesten, Békéscsabán, Kétsopronyban, Mezőberényben, Rákóczifalván és Tiszaföldváron, 2013-ban pedig a Békés Megyei Könyvtárban voltak megtekinthetők alkotásai. Animációs és rajzórákat is tartott. A szarvasi színház számára kellékeket készített. 2000-től a Repülőbarátok Találkozójának szervezője volt. A település több intézményének ajándékozott az általa készített szarvasszobrokból.

Az általa megálmodott játékmúzeumot a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban alakították ki.

Díjak, elismerések

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök