Soltz Gusztáv (1832–1886)

A BékésWiki wikiből

honvéd hadnagy, vívómester

Vezetékneve a korabeli dokumentumokban Sóltz, Scholcz, Scholtz, Solcz formában is előfordul.

Tartalomjegyzék

Élete

Emléktáblája a vívóterem falán

Soltz Gusztáv 1832. március 2-án született Lőcsén. Édesapja Soltz András festőmester, édesanyja Langsfeld Anna Rozina. Testvérei: Lajos, Rezső, Gyula, Amália és Jenny. Féltestvére Soltz József 1848-as honvéd százados.

1866-ban megházasodott, Andrényi Klementinát vette feleségül.

Soltz Gusztáv 1886. január 9-én hunyt el Békéscsabán. 1886. január 11-én a Vasúti evangélikus temetőben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

1848 júniusában, mindössze 16 éves korában belépett a kassai 9. (vörös sipkás) honvédzászlóaljba. Az alakulat tagjaként részt vett a délvidéki harcokban. Tizedesként, őrmesterként, majd honvédhadnagyként a zászlóalj valamennyi nagyobb ütközetében harcolt. 1849 februárjától a világosi fegyverletételig a III. hadtest tagja volt.

1850. január 27-én a császári 60. gyalogezredhez került. Kinevezték a bécsi tüzériskola mesterévé, később a krakkói tüzériskola vívómestere lett. 1859-től a 31. gyalogezred hadnagyaként szolgált, 1860-ban tüzér főhadnagy rangban szerelt le az osztrák hadsereg kötelékéből.

Az 1860-as években költözött Csabára, vegyeskereskedése volt a településen, továbbá földbérlettel is foglalkozott. Tagja lett az 1867-ben megalapított Békés megyei Honvédegyletnek. Az egyletnél ellátta a pénztárnoki teendőket. Az 1869. évi békéscsabai aratógép-verseny rendező bizottságának tagjai között szerepelt. Az 1875-ös csabai gyümölcskiállításon a kiállítók között volt.

Ügyes vívó volt, az 1880-as években vívótanfolyamokat tartott Békéscsabán, Szegeden, Orosházán, Hódmezővásárhelyen, Gyulán, Kecskeméten és Cegléden. A vívás „a test, különösen a mellkas fejlődésére, az izmok edzésére, a testtartás és mozdulatok könnyed elegenciájára” van jótékony hatással, ezért elsajátítását mindkét nem ifjúságának ajánlották.

Emlékezete

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök