Simon Mihály László (1937–2016)

A BékésWiki wikiből

címzetes főjegyző

Simon Mihály László

Tartalomjegyzék

Élete

1937. november 17-én született Békéscsabán Simon Mihály és Várdai Ilona gyermekeként. Négy lánytestvére volt: Ilona, Mária, Gizella és Erzsébet. Az általános és középiskolát szülővárosában végezte el. 1956-ban érettségizett a Rózsa Ferenc Fiúgimnáziumban. 1957-től lett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatos hallgatója, ahol 1962-ben szerzett jogi diplomát.

2005-ben vonult nyugdíjba, de a közéletben továbbra is szerepet vállalt. Több tisztséget is betöltött szülővárosában. Szabadidejében a feleségével rendszeresen színházba, hangversenyekre és kiállításokra jártak. Pályafutása során számos emléktáblát avatott fel és kiállítást nyitott meg. Többek között neki köszönhető a Városházi Esték rendezvénysorozat, a városi bál újjászervezése. Kultúrapártoló munkásságának köszönhetően juthattak a helyi művészek műteremlakásokhoz. Közreműködött Schéner Mihály és Jankay Tibor gyűjteményeinek békéscsabai bemutatásában.

2016. április 19-én hunyt el Szegeden.

Munkássága

1962-ben, a jogi diploma megszerzése után a Balassagyarmati Járásbíróságon kezdett dolgozni. Később a Megyei Bíróság fogalmazója lett. Miután letette a bírói-ügyészi szakvizsgát, 1965-ben a Szécsényi-, majd a Balassagyarmati Járásbíróság bírójának nevezték ki. 1968-ban a Kner Nyomda igazgatójának kérésére hazaköltözött és a cég osztályvezető jogtanácsosa lett. Közel 10 évig dolgozott a nyomdában, amely időszak alatt több vállalati és miniszteri elismerésben részesült. 1977-től a városi tanácshoz került, itt először a titkárság, majd az Igazgatási Osztály vezetője lett. 1988-ban pályázat útján nevezték ki a Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága titkárának. A rendszerváltáskor megszűnt a beosztása, utána a város jegyzője lett. 2002-ben kiemelkedő munkája elismeréseként címzetes főjegyzőnek választották.

2005-ben, 68 éves korában nyugdíjazását kérte, melyet a közgyűlés elfogadott.

Tisztségei

Kitüntetései

Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök