Rázga József (1931–2010)

A BékésWiki wikiből

karnagy, tanár, igazgató

Rázga József

Tartalomjegyzék

Élete

1931. december 18-án született Budapesten. Rákoshegyi családi házukban élt cipész édesapjával és háztartásbeli édesanyjával. Édesanyja lebénult, emiatt nehéz körülmények között éltek.

Az elemi iskolát Rákoshegyen, a polgári iskolát Kőbányán végezte, ahol a fiúkórusban is énekelt. Zenekedvelő tornatanára nagy hatással volt rá és társaira: a diákok a testnevelés óra részeként énekelve jártak körbe minden reggel. Hegedülni magántanárnál tanult. Egy baleset következtében megsérült a keze: a II. világháború után három gyerek talált egy kézigránátot, és egyikük pont elé dobta. Emiatt nem tudta folytatni a hegedűtanulást, így zongorázni kezdett. A polgári iskola elvégzése után a Wesselényi utcai iskolába járt. Ezután felvették a Zeneakadémiára, karvezetés szakra, ahol 1954-ben végzett.

1975-ben megházasodott, majd feleségével Békéscsabára költözött.

Hetvenedik születésnapja alkalmából felköszöntötték 2002. január 21-én, a magyar kultúra napján a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Bartók-termében.

79 évesen hunyt el, 2010. május 9-én. Sírja a békéscsabai Ligeti temetőben található.
Razga Jozsef sirja.JPG

Munkássága

1954-ben tanárként kezdett el dolgozni a Fővárosi Zeneiskolában. Itt szolfézst, zeneirodalmat, zeneelméletet és összhangzattant tanított. Megszervezte a zeneiskola leánykarát, a Bartók Béla Kamarakórust. Számos koncertjük, rádiófelvételük volt. Emellett 1959-ben megalapította a Liszt Ferenc Vegyes Kart, ami később XVII. kerületi Liszt Ferenc Vegyes Kórus néven működött tovább. Nagy sikereket értek el zenei találkozókon, rádiófelvételeken, külföldön is szerepeltek. 1964-ben az I. Országos Minősítő Hangversenyen a kórus elnyerte az aranykoszorút. Ezt a díjat később is elnyerték. 1971-ben a Magyar Rádió Kóruspódium című műsorában „Kiváló teljesítményért” jelvényt kaptak.

1976. január 1-jén – a XVII. kerületi Zeneiskola igazgatói állását otthagyva – a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola igazgatója lett. Munkásságának köszönhetően nagy változásokon ment keresztül az iskola. Kibővítette a tanári kart, bevezette a kötelező szolfézs órát és az iskola tanulóiból gyermekkart alapított. 1981-ben megalakult a zeneművészeti szakközépiskola és a Bartók Béla Leánykar. Közel két évtizeden át tartó vezetése alatt az iskola és a kórus hazai és nemzetközi sikereket ért el. 1992-ben nyugdíjba vonult, ám kórusaival (Bartók Béla Vegyeskar, gyulai Erkel Vegyeskar, Szlovák Dalkör) tovább folytatta a munkát.

Díjak, elismerések

Neve és tevékenysége az elmúlt 30 év alatt összeforrt a békéscsabai zeneoktatással, és számos díjjal jutalmazták munkáját:

Emlékezetes sikerek a leánykarral

Képgaléria

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök