Pemetefű-cukorka

A BékésWiki wikiből

A Réthy-féle pemetefű-cukorka hirdetése (1898)

Cukorkák készítésével a gyógyszerészek kezdtek el foglalkozni. Réthy Béla 1892-től készített köhögéscsillapító pemetefű-cukorkát. Célja az volt, hogy a külföldi útifűcukorka helyett hazai készítményt biztosítson.

Tartalomjegyzék

Története

A Réthy-féle pemetefű-cukorka

Réthyék cukorból és keményítőszörpből szirupot készítettek, majd miután megszilárdult, belegyúrták a pemetefüvet tartalmazó titkos aromaanyagot. Végül a Réthy felirattal ellátott cukorkákra szirupot öntöttek. A tárolódobozokat maga Réthy Béla is aláírta.

Réthy az első védjegyét 1895-ben az Aradi Kereskedelmi és Iparkamaránál vetette nyilvántartásba. A Réthy-emblémán a patikáját szimbolizáló, kiterjesztett szárnyú sas jelent meg.

A cukorkát az 1896-os millenniumi kiállításon oklevéllel díjazták. Az egész Osztrák–Magyar Monarchiában népszerű orvosságnak számított, emellett külföldön is terjesztették. Postai úton is lehetőség volt pemetefű-cukorkát rendelni. A 20. század elején több hamisítványa is forgalomba került.

Réthy Béla az első világháború után gyárat alapított, melyben a többfajta cukorka mellett vegyi ipari termékeket is előállított. 1922 után fiai, Béla, Károly és István folytatták a köhögés elleni cukorkák készítését.

Az 1949-es államosítás után Békéscsabán megszüntették a gyógycukorkák gyártását. Bár nem az eredeti recept szerint, de 1957-től 1997-ig Békésen folytatódott a pemetefű-cukorka előállítása.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök