Mengyán (Fajó) András (designer, festő, grafikus)

A BékésWiki wikiből

designer, festő, grafikus

Tartalomjegyzék

Élete

Mengyán (Fajó) András 1945. március 26-án született Békéscsabán. Édesapja Fajó János, édesanyja Mengyán Ilona. Három testvére született: Ilona, János és Éva.

Mengyán András nyolcéves korától Mokos József szabadfőiskolájába járt. Nagy hatással volt rá – Mokos mellett – bátyja, Fajó János; Nyíri Sándor, gimnáziumi tanár; Gaburek Károly és Harmati András.

Középiskolai tanulmányait a Rózsa Ferenc Gimnáziumban végezte. 1963-ban felvételt nyert a Magyar Iparművészeti Főiskola gépipari formatervező szakára. Mivel nem rendelkezett műszaki végzettséggel, ezért egy évet a Kner Nyomdánál töltött. A főiskolát 1964 őszén kezdte el. Szobrászatot Józsa Bálinttól, festészetet Baska Józseftől, tervezést pedig Németh Aladártól tanult. 1968-ban mesterfokozatú diplomát szerzett.

1969. március 15-én megházasodott, Kovács Juditot vette feleségül. Egy gyermekük született, Csaba (1974).

1971-ben nevet változtatott, édesanyja vezetéknevét vette fel.

Munkássága

A főiskola befejezése után, 1969-től formatervezőként dolgozott Budapesten a Szabolcs utcai Jármű és Alkatrész KTSZ-nél.

1971-től kiállító művész, első tárlata a Fáklya Klubban nyílt meg. Gáyor Tibornak és Mauer Dórának köszönhetően alkotásait külföldi kiállításokon is bemutatták. A hetvenes években kapcsolatban állt német alkotókkal, nemzetközi szimpóziumokon vett részt. Alkotott grazi, békéscsabai, berlini, kemi, keszthelyi és jereváni művésztelepeken is.

1973-ban művésztársaival Békéscsabán megalapította a Grafikai Műhelyt. 1973-tól – miután elfogadta Németh Aladár meghívását – az Iparművészeti Főiskolán formatant tanított. 1974-ben Bak Imrével, Fajó Jánossal, Hencze Tamással, Keserü Ilonával, valamint Nádler Istvánnal létrehozta a Pesti Műhelyt. Békésen képzőművészeti alkotótábort vezetett festők, grafikusok és filmesek számára. Bohus Zoltánnal közösen tervezték meg az 1979. március 20-án felavatott békéscsabai Tanácsköztársasági emlékművet.

1982-ben megalapította a Magyar Iparművészeti Főiskola Alapképzési Intézetét, amelynek docense és igazgatója is volt. Mengyán több cég számára is készített terveket, valamint modelleket (pl. a KOGÉPTERVnek vagy a Szarvasi Műanyagfeldolgozó Ktsz-nek).

1981 és 1982 között az Egyesült Államokban járt tanulmányúton. Az ösztöndíjat követően többször is visszatért New Yorkba. 1986 és 1987 között a Pratt Institute tanácsadójaként alkalmazták. Részt vett a Center for Design Excellence (CDE) formatervezési program megalkotásában.

1990-től a Bergeni Képző- és Iparművészeti Főiskola professzoraként dolgozott. 2006-ig vezette az egyetem iparművészeti alapképzését. 2010-től a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen oktatott.

Az új avantgárd nemzedék ún. Iparterv-generációjának képviselője. Művészetét az arányok, a számok, a matematikai és geometriai formák, valamint a – természeti és képzőművészeti – terek határozzák meg. Alkotásai között találunk számítógép-vezérelteket, fényinstallációkat, programozható LED lézerplasztikákat; valamint olyanokat, amik a polifonikus vizuális teret ábrázolják. Több konferencián szerepelt előadóként, emellett tanulmányokat és kritikákat is publikált.

Művei magángyűjtemények mellett hazai és külföldi közgyűjteményekben tekinthetők meg (pl. a Munkácsy Mihály Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában).

Díjak, kitüntetések

Kiállításai

Egyéni

Csoportos

Tagságai

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök