Lukoviczky Endre (festőművész)

A BékésWiki wikiből

festő- és textilművész, grafikus

Tartalomjegyzék

Élete

Lukoviczky Endre 1939. március 4-én született Békéscsabán, szlovák származású családban.

Békéscsabán a Szlovák Gimnáziumban tanult. A képzőművészet alapjait Mokos Józseftől sajátította el. Az érettségit követően az Iparművészeti Főiskola textil szakán folytatta tanulmányait. Tanárai Dudás Jenő, Hincz Gyula, Molnár Béla és Rákosi Zoltán voltak. 1962-ben sikeresen lediplomázott.

Bálint Ildikó festőművészt vette feleségül. Nejével több tárlaton is állítottak ki együtt.

Munkássága

A főiskola elvégzése után sokszorosító grafikai eljárásokkal, majd szitamappák gyártásával foglalkozott. Készített faintarziákat és gobelineket is.

1965 óta országos képzőművészeti kiállításokon szerepel. Tagja volt a Művészeti Alapnak, valamint a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának.

1968 és 1978 között grafikusként dolgozott a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségnél. 1978-ban a VIT-plakátpályázatán első helyezést ért el. Plakátjait kiállításokon is bemutatták.

1969-ben feleségével Szentendrére, az Új Művésztelep egyik műteremlakásába költöztek. Az Új Művésztelep alkotói – például Barcsay Jenő, Korniss Dezső – a legmodernebb művészeti irányzatokat képviselték. Lukoviczky művészetét kezdetben a vizuális problémák megoldása, később az elvontság jellemezte. Hatással volt rá Vaszilij Kandinszkij, absztrakt festő; stílusát a 20. század elején keletkező irányzatok – a szuprematizmus és a konstruktivizmus – határozták meg.

1985-ben fél évet az Egyesült Államokban töltött ösztöndíjjal. Járt tanulmányúton Svédországban és Olaszországban is. Az 1980–90-es években az Egyesült Államokban szerzett élményeit jelenítette meg az úgynevezett „város sorozat” képein, melyeken elsősorban New York-i épületeket ábrázolt.

Alkotásai a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban látogathatók.

Díjak, kitüntetések

Kiállításai

Egyéni

Válogatott csoportos

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök