Kukely Anna (kézilabdázó)

A BékésWiki wikiből

Kukely Anna

ifjúsági és junior-Európa-bajnok kézilabdázó

Tartalomjegyzék

Élete

Kukely Anna 2003. május 27-én született Békéscsabán. Édesapja Kukely János labdarúgó volt, édesanyja Kukelyné Kóti Klára kézilabdázott. Ikertestvére, Klára szintén kézilabdázik.

Szülővárosában a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában tanult. Később a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban folytatta tanulmányait.

Munkássága

Korábban atletizált, diákolimpiákon versenyzett.

A Békéscsabai Előre NKSE saját nevelésű játékosa. Posztját tekintve irányító-átlövő. Nevelőedzői Kovácsné Bartha Anikó és Fábián Csaba voltak. 2018 augusztusától a felnőttcsapat edzésein is részt vett. 2018 októberében, mindössze 15 éves korában a Siófoki KC elleni NB I-es mérkőzésen debütált a Békéscsabai Előre NKSE felnőttcsapatában. Ezzel ő lett a női kézilabda NB I. legfiatalabb pályára lépő játékosa. Ugyanebben a hónapban első élvonalbeli góljait is megszerezte, a Győri Audi ETO KC elleni összecsapáson két alkalommal volt eredményes. A 2018–2019-es szezonban a serdülő-, az ifjúsági és a felnőttcsapatokban is játszott.

2018-tól szerepel az ifjúsági kézilabda-válogatottban. 2019-ben tagja volt a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) bronzérmet, valamint a celjei U17-es (ifjúsági) Európa-bajnokságon aranyérmet szerző válogatottnak. 2019-ben megválasztották az év Békés megyei leány utánpótláskorú sportolójának. A 2020–2021-es idényben a békéscsabai együttes legeredményesebb játékosa volt az NB I-ben. 2021-ben junior-Európa-bajnokságot nyert az U19-es magyar nemzeti csapattal. Tagja volt 20212022-es idényben az NB I/B-ben aranyérmes békéscsabai együttesnek. 2022-ben a Ferencváros csapatához igazolt. Békéscsabán 95 felnőtt mérkőzésen 294 gólt szerzett.

Kiemelkedő eredményei

Képgaléria

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök