Kertész Éva (1948–2022)

A BékésWiki wikiből

botanikus, főmuzeológus

Tartalomjegyzék

Élete

Kertész Éva

Kertész Éva Judit 1948. augusztus 23-án született Békéscsabán.

A Kertészettudományi Egyetem Dísznövénytermesztési Karán okleveles kertészmérnök végzettséget szerzett.

2022. július 15-én hunyt el.

Munkássága

Réthy Zsigmond 1980-ban megszervezte a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi osztályát. Kertész Éva 1981-ben az osztály főállású botanikusa lett. A természetvédelemre alkalmas területeken gyűjtésbe kezdett, s létrehozta a múzeum nagyjából 6000 tételes botanikai gyűjteményét. Később főmuzeológusként tevékenykedett 2007-ig.

Békés megye és a Körösök vidékének növényvilágát kutatta. Publikációi főként A Békés Megyei Múzeumok Közleményei és a Natura Bekesiensis című kiadványokban jelentek meg. A Békéscsaba története (1991) és A csabai : táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál (2016) című kötetekben olvashatók írásai.

Nevéhez kötődik Békés megye növényvilágának térképe. Szerepet vállalt a Körös–Maros Nemzeti Park védett területeinek kijelölésében, Békés megye botanikai értékeinek megismerésében és népszerűsítésében. Kezdeményezte az értékkel bíró területek megőrzését, védetté nyilvánítását. Tagja volt a békéscsabai természeti értékek felkutatását, leírását végző biológus munkacsoportnak. Közreműködött az Réthy Zsigmond által megálmodott, a Körösök és a Dél-Tiszántúl világát bemutató Pro natura állandó kiállítás megvalósításában.

Természetvédelmi ismereteit publikációi és előadásai mellett gyermektáborokban és terepi bejárások során igyekezett továbbadni. Mexikói expedíciója után fotó- és növénygyűjteményéből 2001-ben kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kuratóriumi tagja volt.

Válogatott írásai

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök