Kepenyes Pál (1926–2021)

A BékésWiki wikiből

szobrászművész, ötvös

Tartalomjegyzék

Élete

Kepenyes Pál Békéscsabán (2009)
Önarckép

Egyik felmenőjét a königsbergi csatát követően elfogták a poroszok, aki így Magyarországon maradt. Mivel katonai köpenyt viselt, a Kepenyes nevet kapta.

Kepenyes Pál 1926. december 8-án született Kondoroson. Édesapja Kepenyes Mihály, édesanyja Kovács Mária. Testvérei Mihály és György.

Első szobrát 3-4 évesen formálta. Gyermekkorát Szarvason töltötte. A polgári iskolát Orosházán végezte. Tehetségére a gimnáziumban figyeltek fel tanárai.

Budapesten az Iparművészeti Főiskolára járt. Két évet Ferenczy Béni tanítványaként a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán tanult. Innen „osztályidegenként” távoznia kellett. 1950-ben koholt vádakkal letartóztatták. A Csillag-börtönben, dunántúli bányákban és Márianosztrán raboskodott. Kenyérből kisplasztikákat készített, a csolnoki rabbányában gipszből és kőből formálta alkotásait. 1956-ban – a márianosztrai lakosoknak köszönhetően – szabadult, részt vett a forradalomban. November 21-én távozott Magyarországról. Párizsban 1956 és 1958 között elvégezte a főiskolát (Académie des Beaux-Arts), majd megházasodott. Mexikói feleségével, Dehesa Luz Maria Orozcoval (Lumival) Mexikóba költözött, Acapulcoban telepedtek le.

Szobrászművészként világhírnévre tett szert. A művészeti élet meghatározó személyiségévé vált Mexikóban. Kiérdemelte a Mexikói Becsületrendet, továbbá beválasztották a 200 legismertebb mexikói személy közé.

Magyarországra 1992-ben tért vissza első alkalommal. Elmondása szerint sosem tagadta meg magyarságát, de időközben mexikóivá vált.

Kepenyes Pál sírja a kondorosi temetőben
Kepenyes Pál 2021. február 28-án Acapulcoban, Mexikóban hunyt el.. Szülőföldjén Kondoroson temették el.

Munkássága

Szobrokat, ékszereket és monumentális alkotásokat készített; bronzzal, rézzel, vassal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel egyaránt dolgozott. A nő, az élet és az energiák áramlásai a fő témái. Magyar és mexikói motívumokat egyaránt megjelenített. Expresszionista, valamint szürrealista stílusban alkotta meg szobrait. Különlegesek fémből készített kinetikus szobrai, melyek a térben kihajthatók.

Első alkalommal Budapesten szerepelt kiállításon 1946-ban. Később Berlinben, az Egyesült Államokban, Kanadában, Londonban, Mexikóban, Párizsban és Tokióban is kiállított.

2009-ben Békéscsabán mutatták be kisplasztikáit és ékszereit. 2010-ben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban nyílt kiállítása. 2012-ben a Mexikó Budapesten című kiállításon voltak megtekinthetők alkotásai a budapesti VAM Design Centerben. 2017-ben a Pesti Vigadóban nyílt tárlata.

2018-ban három szobrát (Robbanás a világmindenségbe, Túlszárnyalt akadályok, Önarckép) avatták fel Kondoroson.

Alkotásai világszerte, köz- és magángyűjteményekben találhatók meg. Mexikóban több köztéri szobra látható, legismertebb szobra A nap népe, mely Acapulco repterén található. Magyarországon a csolnoki és a szarvasi temetőben áll egy-egy nevéhez köthető emlékmű, utóbbi a Don-kanyar áldozatainak emlékére készült.

Több filmhez készített ékszereket, például a Conan a barbár című film szereplőinek. Alkotásaiból többek között Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger, Bill Gates, Richard Nixon, Madonna, a görög hajómágnás Arisztotelész Onassis, valamint több amerikai elnök és elnökfeleség is vásárolt. Jacqueline Kennedy az összes ékszerét megvásárolta egy mexikói galériában.

Építészként is tevékenykedett. Tengerre néző lakását saját maga tervezte.

Emlékezete

Bereczki Csaba rendezésében 2013-ban kétrészes dokumentumfilm-sorozat készült Kondorostól a világhírig – Kepenyes Pál címmel.

Díjak, elismerések

Válogatott kiállításai

Egyéni

Az 1950-es évek második felétől rendszeresen kiállított Mexikóban (többek között Mexikóváros, Puerto Vallarta, Acapulco, Guadalajara városaiban).

Csoportos

Szerepelt az 1960-as, 1964-es és 1969-es Szobrász Biennálén Mexikóvárosban.

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök