Kőváry Péter (1972–2022)

A BékésWiki wikiből

zenész, producer, jogász

Tartalomjegyzék

Élete

Kőváry Péter

Kőváry Péter (művésznevén Kovary) 1972. október 22-én született Békéscsabán. Édesapja Kőváry E. Péter novella- és regényíró, újságíró, közgazdász, édesanyja Szabó Mária pedagógus, címzetes óvodavezető. Testvére Kőváry Zoltán pszichológus, a The Trousers zenésze.

Angol tagozatos általános iskolában, majd a Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanult. Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen (JATE) jogi tanulmányokat folytatott. A diploma megszerzését követően, a civil életben jogászként dolgozott.

Három fia született, Dániel, Noel és Ábel. Családjával Szentendrén telepedett le. Csődeljárással foglalkozó céget alapított.

Kőváry Péter 2022. június 27-én hunyt el amyotrophiás lateralsclerosis következtében.

Munkássága

Kőváry Péter autodidakta módon tanult meg zenélni. Gyermekkorában főként a Beatles és a Rolling Stones együttesek zenéit hallgatta. Nagy hatással volt rá a Deep Purple 1987-es budapesti fellépése.

A gimnáziumban öccsével, Simon Tiborral és Grósz Attilával megalapították a Rag Doll rockzenekart. Tanulmányai idején zenélt, saját dalokat írt. A békéscsabai együttessel külföldön is felléptek.

A 2000-es évek elején Budapestre költözött. 2003-tól 2015-ig a Kontroll című film zenéjét szerző Neo zenekar frontembere volt. Ebben az időszakban DJ-producerként is tevékenykedett. A Neo mellett a hazai Rolling Stones tribute bandában, a Stoned együttesben zenélt.

Miután elhagyta a Neót, elkezdett dalokat írni, majd megalapította a Peter Kovary & The Royal Rebels rockzenekart. A Dal című televíziós műsorban ismertté vált együttesnek Halfway Till Morning (2017) és Fly Forever (2019) címen jelent meg lemeze. A zenekart az első album után Fonogram-díjjal tüntették ki.

2021-ben megjelent Family, Christmas & Rock and Roll című szólólemeze.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök