Körös Irodalmi Társaság

A BékésWiki wikiből

Békés megyei irodalombarátokat magába tömörítő civil társaság. 1999-ben alapították.


Tartalomjegyzék

Története

Elődje a rendszerváltás után alakult Körösvidéki Irodalmi Társaság, amely hasonló célokat tűzött ki, és próbált megvalósítani lapjában, a Bárka elődjének tekinthető, két számot megérő Sodrás folyóiratban. A Körös Irodalmi Társaság együttműködve tevékenykedik a Bárkával, a Békés Megyei Könyvtárral és a Békéscsabai Jókai Színházzal.

Így ír a Bárkaonline a KIT-ről:

1999-es megalakulása óta sokat tett a kortárs magyar irodalom Békés megyei népszerűsítése érdekében, rendezvényei, pályázatai, irodalmi estjei révén az elmúlt években megélénkült az irodalmi élet az ország délkeleti régiójában is.

Célja az értéket hordozó kortárs magyar irodalom iránti igény felkeltése és megtartása, a regionális irodalmi élet szervezése, az itt megalkotott művek népszerűsítése, bekapcsolása a magyar irodalom vérkeringésébe, alkotó eszmecserét lehetővé tevő fórumok szervezése, működtetése. Ennek érdekében többek között tanácskozásokat, író-olvasó találkozókat, irodalmi és vitaesteket, könyvpremiereket, előadásokat, szakmai tábort rendez, könyvsorozatot ad ki, pályázatokat ír ki.”[1]

KörKörös

2009-ben a Körös Irodalmi Társaság tíz éves fennállásának évfordulóját ünnepelve adta ki a KörKörös című antológiát, amely harminchárom ismert és kevésbé ismert társaságtag írásait tartalmazza (pl.: Darvasi Ferenc, Grecsó Krisztián, Hartay Csaba, Kiss László…).

Az antológia előszavában Elek Tibor a következőképpen fogalmaz:

„A 2008. évi novemberi közgyűlésen a tagság úgy döntött, hogy a jubileumi év alkalmából mutassuk be egy reprezentatív antológiában a társaság alkotóinak munkásságát. Tagjaink között fiatal, még kevésbé ismert, de tehetséges pályakezdők, idősebb, inkább csak megyénkben ismert tollforgatók, s ugyanakkor országosan, sőt határainkon túl is elismert, professzionális alkotók egyaránt megtalálhatók (s lehetne még bővíteni az ezúttal nem mérvadó besorolásokat). A többség itt is él a megyében, néhányan, bár máshova sodorta őket az élet, idetartozónak is érzik magukat. (…) Az antológia 33 szerző verseit, novelláit, esszéit tartalmazza, de emellett a portréfotójukat, rövid életrajzukat és fontosabb publikációik jegyzékét is.”[2]

Körösök Gyöngye

A KIT minden évben kiosztja a Körösök Gyöngye-díjat a legszínvonalasabb írást publikáló alkotónak. A díjat a Könyvhét zárónapján adják át a Szlovák Tájházban.

Elnökség

Az elnökség tagjai: Elek Tibor (elnök), Banner Zoltán (alelnök), Farkas Wellmann Éva, Kiss László, Kiss Ottó.

Hivatkozások


Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök