Csaba Gyula-emléktábla (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Csaba Gyula, evangélikus lelkész emléktábláját 2006-ban avatták fel Békéscsabán.

Az emléktábla

Csaba Gyula emléktáblája

Helye: A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium bejáratának bal oldalán (Szeberényi tér 2.)

Anyaga: fehér márvány

Mérete: 70x50 cm

Átadás dátuma: 2006. február 22.

Szövege: Jézus mondja: "Boldogok vagytok, ha én miattam gyaláznak és üldöznek titeket... Örüljetek és ujjongjatok azért, hogy jutalmatok bőséges a mennyekben." Máté 5,11

Csaba Gyula 1882–1945 iskolánk diákja, a kommuniksták által kegyetlenül megkínzott, mártírhalált halt evangélikus lelkész emlékére kegyelettel állította: Békéscsabai Evangélikus Egyházközség, Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Baráti Köre 2006.

Felavatása

Az emléktábla-avatást istentisztelet előzte meg. Kolarovszki Zoltán, a gimnázium igazgatójának köszöntőjét követően Németh Mihály lelkész igehirdetésben foglalta össze Csaba Gyula életét, melyben megemlítette, hogy a lelkész a gyömrői gyilkosságok egyik áldozata volt. Az ünnepségen jelent volt a meggyilkolt lelkész lánya, Csaba Jolán, továbbá az unokái, dédunokái.

Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök