Chopin kórus (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Története

Kelenföldi fellépés

A Chopin kórus 2006. szeptember 4-én alakult a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület kezdeményezésével és támogatásával. Célja a békéscsabai lakosság megismertetése a lengyel népi és nemzeti énekekkel, a lengyel zenei kultúrával, illetve megszerettetni a zenekultúrát a nemzetiségi népzenén, a klasszikus zenén, a magyar népdalfeldolgozásokon, a spirituálékon, a barokk és klasszikus kórusműveken, a nemzeti énekeken és az egyházi ihletettségű kórusműveken keresztül.

A kórus karnagya 11 éven keresztül Rázga Józsefné, Ági néni volt, aki rendkívül nagy szakmai hozzáértéssel, lelkesedéssel és elkötelezettséggel vezette a kórust. Ez idő alatt számtalan fellépésen, fesztiválon, versenyen vettek részt, szép eredményeket értek el.

A legjelentősebbek:

Csodálatos élményekkel gazdagodtak a Lengyelországban tett utazások során, amelyeket a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület támogatott.

2017 nyarán Szák Kocsis Péter vette át a kórus irányítását, aki szintén nagy szakmai hozzáértéssel és lelkesedéssel végzi az énekkar vezetését. Azóta a kórus megújult, nőtt a létszámuk, bár férfi énekesekre még szükségük lenne. A régi darabok mellett új, könnyedebb stílusú dalok is színesítik műsorukat. A lengyel ünnepségek mellett sok egyéb koncerten is részt vesznek, főleg az adventi időszakban.

2018. december 8-án Budapesten a Kőbányai Templomban, 2019. december 1-jén a Kelenföldi Evangélikus Templomban léptek fel.

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök