Bozó Imre (1939–2021)

A BékésWiki wikiből

Bozó Imre
Bozó Imre és Kovács Lajos 2003-ban

polgármester

Tartalomjegyzék

Élete

Bozó Imre Antal 1939. augusztus 28-án született Újkígyóson Bozó Antal és Becsei Piroska gyermekeként.

Általános iskolai tanulmányait az újkígyósi „sárga” iskolában kezdte, az 195253-as tanévben az emeletes „nagyiskolába” járt, ahol Felföldi István volt az osztályfőnöke. Tagja volt az új iskola első ballagó évfolyamának. Később a Szabadkígyósi Mezőgazdasági Technikumban oklevelet szerzett és leérettségizett.

1961. április 15-én megházasodott, Harangozó Erzsébetet vette feleségül. Két gyermekük született, Zsolt és Attila.

Bozó Imre 2021. január 14-én hunyt el Gyulán. Január 21-én az újkígyósi Szent Antal temetőben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

Az érettségit követően a mezőgazdaságban dolgozott. A sorkatonai szolgálat (19591962) után a Békéscsabai Agroker Vállalat, az Újkígyósi Aranykalász Termelőszövetkezet, majd a Békéscsabai Teljesítményvizsgáló Állomás munkatársa volt.

1989-ben Újkígyóson megalakult a Kisgazdapárt (FKgP) helyi szervezete, amelynek tagja lett Bozó Imre is. 1990-ben elindult a helyi választásokon és megválasztották Újkígyós polgármesterének. Az 1994-es, valamint az 1998-as választásokon is a nagyközség polgármestere maradt, ezt a tisztségét 2002. október 20-ig töltötte be. Ebben az időszakban Újkígyóson járdák és utak épültek, bővítették a telefonhálózatot, korszerűsítették a közvilágítást. 1992-ben kibővítették az Idősek Napköziotthonát. 1993-ban felépült a 42 méter magas víztorony, valamint a nemzetközi szabványoknak megfelelő méretű sportcsarnok, a Felföldi István Tornaterem. 1997-ben szennyvíztisztító telep kezdte meg működését, elindult a csatornahálózat kiépítése. 2000 novemberében dr. Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter, Jeszenszky Géza, a megyegyűlés alelnöke, valamint Bozó Imre adta át a szennyvízcsatorna-hálózatot. 2002-ben felavatták a Széchenyi István Általános Iskola kibővített épületét, így a telephelyek helyett egy létesítményben tanulhattak a diákok. Ugyanebben az évben felújították a Petőfi Sándor Művelődési Házat, továbbá a „sárga” és „fehér” iskolák helyén kezdetét vette az Ezüstág Idősek Otthona építése. Feleségével 2016-ban ennek az otthonnak lettek a lakói.

Nyugdíjazását követően, 2002-ben megválasztották a település alpolgármesterének. 12 éves polgármesteri tevékenységét 2003-ban a képviselő-testület Újkígyósért kitüntetéssel jutalmazta. 2006-tól nem vállalt politikai szerepet.

Polgárőrként is tevékenykedett. 2000-ben a Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyei polgárőrök találkozóján a megyei közgyűlés elnökének elismerésében részesült. Emellett a Körös-vidéki Vízgazdálkodási Tanács tagja volt.

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök