Born Miklós (1931–2023)

A BékésWiki wikiből

táncrendező, koreográfus, a Balassi Táncegyüttes alapító tagja

Tartalomjegyzék

Élete

Born Miklós 1931. április 5-én született Békéscsabán. Kilencen voltak testvérek. Árva gyermekként egy mezőberényi menhelyre került.

Békéscsabán, a Szent László utcai elemi iskolában, majd a polgári fiúiskolában tanult. A gyámja szabóinasnak szánta. 1949-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, táncrendező végzettséget szerzett. Budapesten Rábai Miklós tanítványa volt.

Egy fia született, Born Gergely.

Born Miklós 92 éves korában, 2023. június 6-án hunyt el.

Munkássága

Tizenhat évesen kezdett el táncolni. 1947-ben tagja lett a Békéscsabai Iparos Tanonciskola Árpád cserkészcsapatának és regösrajának. Stritz Sámuel volt az őrsvezető, a tagokat Samu-fiaknak nevezték. Born Miklós a kis Samu nevet kapta, idősebb korában Samu bácsiként vált ismertté. Regösként népdalokat, néptáncokat, tárgyi emlékeket gyűjtött, a néphagyomány foglalkoztatta.

1948-ban megszűnt a cserkészet, Born lett a Szakszervezeti Ifjúsági Tanonc Mozgalom tánccsoportjának a vezetője. Elkészítette az első koreográfiáját, a kétrészes Viharsarki táncokat, mellyel megnyerték a megyei kultúrversenyt. A sikernek köszönhetően 1949-ben felléptek a budapesti Világifjúsági Találkozón. A tánccsoport később felvette a Balassa, majd Balassi nevet. Born Miklós 1948 és 1991 között volt a táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa. Az együttessel járt többek között a bécsi zeneakadémián, Algériában, Izraelben és Japánban. Nevéhez köthetők a Csabai fonó, Vidám vásár, Csudakarikás, Magyar kaleidoszkóp, Villő, Apa és fiai (Bartók zenéjére), Hajsza, Három testvér, Legényes, Külön és együtt, Mindig újra, Süssünk valamit elnevezésű táncjátékok, koreográfiák. Közel 100 színpadi mű köthető a több, mint 40 éves koreográfusi munkásságához. Irányításával több fesztiváldíjat kiérdemelt a békéscsabai táncegyüttes.

Az 1950-es években bekapcsolódott a Békés megyei néptáncmozgalomba, a megye táncszakreferenseként több együttes megalapításában közreműködött. A gyulai Körös Táncegyüttes koreográfusaként 23 éven keresztül tevékenykedett. Vendégkoreográfusként is szerepet vállalt.

1972-ben befejezte az aktív táncot. 1974 és 1981 között a Gyulai Várszínházban rendezett folklórjátékokat. 1974-ben alapító tagja volt az Országos Szólótáncfesztiválnak, melynek főrendezőjeként vállalt szerepet.

1976-ban rekordszámú 78 fellépésen, 5 külföldi turnén vezette a Balassi Táncegyüttest. Művészeti vezetőként 18 országban, 60 turnén irányította az együttest. 19891991-ben Born és a tanítványa, Mlinár Pál irányította az együttest. 1989-ben részt vett a Amatőr Néptánccsoportok Békés Megyei Szövetsége megalapításában. Tiszteletbeli elnöki tisztséget töltött be a Viharsarok Néptánc Szövetség élén.

1991-ben nyugállományba vonult. Ezt követően a gyulai „Újra együtt” elnevezésű együttes koreográfusaként dolgozott. A Balassi Táncegyüttes „Őszülő Halánték” szeniorcsoportját irányította.

Born Miklóst a régió egyik legmeghatározóbb néptánckoreográfusaként tartják számon.

Díjak, elismerések

Írásai

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök