Bedák Mátyás (1859–1942)

A BékésWiki wikiből

Bedák Mátyás
Bedák Mátyás verse a Katholikus Hetilapban
Felirat: Itt nyugszik Bedák Mátyás szentszéki bíró, Kondoros első plébánosa 1859–1942

római katolikus plébános, szentszéki bíró

Tartalomjegyzék

Élete

Bedák Mátyás 1859. szeptember 1-én született Békéscsabán, Bedák Mátyás és Szász Dorottya gyermekeként.

Középiskolába Békéscsabán, Szarvason, majd Nagyváradon járt. Teológiai tanulmányait Nagyváradon végezte. 1883. április 22-én pappá szentelték.

A Római Katolikus Hetilapban publikálta verseit. Emellett színdarabot is írt. A település nagybirtokosaival jó kapcsolatot alakított ki.

1942. október 20-án hunyt el Kondoroson, életének 84-ik, papságának 60-ik évében (a szentségekkel többször erősítve). Haláláig nagy tisztelet övezte, végtisztességén az elöljáróság testületileg vett részt, ravatalára koszorút helyezett el. Síremléke a Kondorosi Római Katolikus Ó-temetőben található.

Munkássága

Endrődön káplán, Nagyváradon, Csalón és Orosházán pedig helyettes plébános volt. Kondoroson első plébánosként 1892 és 1942 között tevékenykedett. 1892-ben megkezdte a História Domus vezetését.

Nevéhez fűződik a római katolikus iskola három épületének megépítése (1902, 1911, 1933). Ekkor épült a plébánia, valamint kibővült a templom. Bedák Mátyásnak köszönhető a katolikus kultúrotthon épülete is, amely 1938-ban felvette a nevét.

Több évtizeden át a községi képviselő-testület tagja volt. Az első világháború alatt a kondorosi Vöröskereszt kórház vezetője, a helyi katolikus iskola igazgatója, a katolikus iskolaszék elnöke, továbbá a testnevelési bizottság tagja is volt. Több mint 30 évig a helyi Hitelszövetkezet ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

A hívek 1933. április 22-én, papságának 50 éves évfordulója alkalmából keresztet állítottak a templomkertben, amely napjainkban is a templomkert bejáratának jobb oldalán található.

80. születésnapján a községi képviselő-testület díszközgyűlésen nyilvánította ki köszönetét munkásságáért.

Díjak, elismerések

Emlékezete

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök