Ando György (1966–2021)

A BékésWiki wikiből

néprajzkutató, muzeológus

Tartalomjegyzék

Élete

Ando György

Ando György 1966. július 1-én született Békéscsabán, szlovák családból származik.

A békéscsabai szlovák gimnáziumban érettségizett. A pozsonyi Comenius (Komenský) Egyetem Bölcsészettudományi Karán néprajz szakon diplomázott.

Házasságából egy leánygyermeke született.

2021. szeptember 22-én hunyt el. 2021. október 1-jén Békéscsabán, a Tompa utcai temetőben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

Ando György 1989-ben a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága néprajzos muzeológus munkatársa lett. A békéscsabai és a hazai szlovákság népi építészetét, továbbá Békés megye népi hagyományait kutatta. Számos kiállítás, könyv és publikáció fűződik nevéhez. Néprajzi, múzeumi és szlovák vonatkozású kötetek szerkesztésében és összeállításában egyaránt részt vett.

1998 és 2014 a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnökeként a békéscsabai szlovák kultúra hazai és határon túli bemutatásáért dolgozott. Nemzetközi kapcsolatok, együttműködések kialakítását segítette. Részt vett új, szlovák nyelvű sorozatok elindításában (Csabai história, Csabai visszaemlékezések). Elnöksége idején jött létre a békéscsabai Szlovák Tájház részét képező Áchim-terem.

20012012 között a múzeum igazgatóhelyettese, 2013-tól a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója volt. Vezetése időszakában új alapokra helyezték a múzeum kiállítási, kutatási, gyűjteménygyarapítási, valamint kiadványozási tevékenységét. Igazgatósága idején indult a helyi értékeket bemutató „Ami csabai...” elnevezésű kiállítás- és kiadványsorozat. 2015-ben a Munkácsy Mihály Múzeum képviseletében vette át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést. 2018-ban új közösségi és kiállítóteret létesítettek a múzeum két épületrésze között. 2019-ben egész éves rendezvénysorozattal, valamint a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítással emlékeztek a festőművész születésének 175. évfordulójára. 2021-ben „utazás TÉRben és IDŐben” – Békéscsaba az évezredek idővonalán címmel nyílt új állandó tárlata a múzeumnak.

Aktív szakmai és társadalmi tevékenységet folytatott. 2002-től a Magyarországi Tájházak Szövetsége elnökségi tagja, 2003-tól 2012-ig az Országos Szlovák Önkormányzat Legatum Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, 20042013 között az Országos Szlovák Önkormányzat tisztségviselője, 2010-től 2014-ig a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága regionális referense volt. Tagja volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Pulszky Társaságnak, a Békés Megyei Értéktár Bizottságnak. A Békéscsabai Települési Értértár Bizottság elnöki feladatait látta el.

Díjak, elismerések

Válogatott művei

Publikációi főként a Békés Megyei Hírlap, Csabai Hírmondó, Čabän, Čabianský Kalendár, L'udové Noviny, Múzeumi Híradó, Naš Kalendár című folyóiratokban jelentek meg.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök