Adventista Imaház (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A békéscsabai Adventista Imaház a Jókai és Luther utca sarkán, a Jókai utca 21. szám alatt található.

Tartalomjegyzék

Története

Az Advenista Imaház

Az első magyarországi adventista gyülekezet 1898-ban a mai Erdély területén található Fogarason szerveződött meg. A békéscsabai nazarénus közösségből Botyánszky Mátyás vezetésével kivált egy szombatot ünneplő csoport. Meghívták maguk közé az amerikai származású prédikátort, Huenergardt János Frigyest, aki ismertette az adventista tanokat. Az adventista gyülekezet 1903-ban alakult meg Békéscsabán. 1909-ben Gyulán hoztak létre gyülekezetet.

A 2. világháború után Magyarországon az adventista gyülekezetek száma mellett a taglétszám is megnőtt. 1945-től az adventista egyház tulajdonjoggal rendelkezett. Az 1947-es XXXIII. rendelet egyenjogúságot biztosított az adventisták számára is.

A Kápolna-alap igénybevételével Békéscsabán épült fel az ország akkori legnagyobb imaháza (600 fős férőhellyel). Az alapkőletételre 1948. április 28-án került sor. A terveket Igor N. mérnök készítette. A kivitelezést Igó Tihamér és Kajáti Gyula építészek végezték. Az építkezés 400 000 Ft-ba került. A kápolnát – az első hazai adventista gyülekezet megalapításának 50. évfordulóján – 1948. november 6-án avatta fel Michnay László, az egyház vezetője.

1989-ben kezdődött el az épület felújítása. 1990. május 26-án Ócsai Sándor, a Tiszavidéki Egyházterület elnöke avatta fel újra az imaházat.

Képgaléria

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök