A geszti remete

A BékésWiki wikiből

A Geszten található Tisza kastély területén álló kerti lak öt hónapon keresztül szolgált Arany János otthonául.

Tartalomjegyzék

Arany János Geszten

Arany János Emlékház (Fotó: Zsoldosné Bagdi Judit)

Arany János a Habsburg-ellenes politikai cikkei, valamint forradalmi költészete miatt heteken keresztül a Nagyszalonta környéki településeken bujkált az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot követően. Hivatalát elvesztette, családjával nehéz helyzetbe került. Egykori kollégiumi diáktársa, Kovács János ismerte bizonytalan helyzetét, ezért felajánlotta, hogy vállalja el a 14 éves Tisza Domokos oktatását. 1851. május 13-tól Geszten tanította Domokost görög és magyar nyelvre. Geszten ellátás mellett 400 pengő forint fizetést kapott.

Az épület

Egy udvarra nyíló kis szobát kapott a Tisza kastély első emeletén található pavilonban. Meleg időben szívesebben tartózkodott a kastélyparkban található bükk és szilfák által határolt zsúpfedeles egyszobás kerti lakban. Valószínűleg több versét, valamint epikai műveinek részeit is ebben a kis épületben írta. Szobájában mindig ott volt a ceruza éjjeli asztalán, amivel a sötétben gyertyát nem gyújtva teleírta a helyiség falát. A magányos lak mellett kedvelt helye volt a kastélypark 27 holdas szilvafasora.

Az Arany János Emlékmúzeum

Arany János otthonául szolgáló erdei lak a II. világháború során pusztult el. 1967-ben, a költő szülésének 150. évfordulóján vetődött fel az ötlet, hogy építsék azt újjá. A régi helyén - Miklós Róbert kutató terve alapján - felújított lakot 1971. június 8-án nyitotta meg a Békés megyei Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum a benne található Arany János Emlékmúzeummal.

Arany Geszten írt művei

A Geszten töltött hónapok alatt foglalkozott a Toldi középső részével és itt írta a Nagyidai cigányok első két énekét is.

Lásd még

Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök