ÁVH-emléktábla (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A korábban az Államvédelmi Hatóság (ÁVH), majd a politikai rendőrség otthonául szolgáló épület falán avattak fel emléktáblát 2016-ban Békéscsabán.

Tartalomjegyzék

Az emléktábla

Emléktábla az egykori ÁVH épület falán

Helye: Békéscsaba, Munkácsy utca, az egykori ÁVH épületének helyén

Anyaga: fekete márvány, fehér betűkkel

Mérete: ??x?? cm

Átadás dátuma: 2016

Szövege: Ebben az épületben működött az '50-es években az Államvédelmi Hatóság, majd a Politikai Rendőrség. Áldozatok százainak, családtagjaik, hozzátartozóik ezreinek sorsa, élete pecsételődött meg az itt született embertelen döntések folytán. 2016. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és '56-os Emlékbizottsága

Felavatása

2016. november 4-én, a Hősök és Mártírok Emléknapján tartott megemlékezés és koszorúzás keretében került sor az emléktábla felavatására. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke és Kiss Tibor alpolgármester koszorút helyezett el a Szabadság téren található II. világháborús emlékműnél. A megemlékezésen az egyházi képviselők mellett jelen volt Fekete Pál is. Ezután a Tisztelet menete felkereste az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelyeit: koszorút helyeztek el Kovács Zoltán, Harmati Imre, Mány Erzsébet és Farkas Mihály emléktáblájára, valamint felavattak egy-egy emléktáblát a József Attila utcában megkínzottak emlékére, illetve a volt ÁVH épület falán, a Munkácsy utcában. A Tisztelet menete a Berényi úti temetőbe is ellátogatott, ahol Zsíros Mihály hadnagy, valamint Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjánál helyeztek el koszorúkat.

Forrás

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök