Vágréti János (1925-2004)

A BékésWiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(Munkássága: Csabagyöngye hivatkozás)
a (Nyelvi ellenőrzés)
3. sor: 3. sor:
== Élete ==
== Élete ==
-
Vágréti János [[1925]]. [[Január 11.|január 11]]-én született [[Békéscsaba|Békéscsabán]], édesapja '''Vágréti Pál''' és édesanyja '''Adamik Anna'''. Nyolc testvére volt. Saját elmondása szerint, amikor a szülei építkeztek, akkor csodálkozott rá 2-3 évesen a mezei virágok színének szépségére, ez az élmény később festészetében láthatóan visszaköszönt.  Feleségével, '''Czeglédi Magdolnával''' öt gyermeket neveltek fel. Munkássága szülővárosához köthető. Már gyermekként felkeltette figyelmét a rajzolás és a festészet. Ez leginkább a család egyik barátjának, [[Jankay Tibor (1899-1994)|Jankay Tibornak]] volt köszönhető. Később, [[1952]]-ben [[Mokos József (1892-1972)|Mokos József]] szabadiskolájában tanult. Itt a festészettel a „szakmát és emberséget, az élethez való viszonyulást, az életre való rálátást” is elsajátította, s figyelme Mokos hatására terelődött a tanítás felé.  Halála [[2004]]. [[Február 12.|február 12]]-én következett be, 79 éves korában.
+
Vágréti János '''[[1925]]. [[Január 11.|január 11]]-én született [[Békéscsaba|Békéscsabán]]''', édesapja '''Vágréti Pál''', édesanyja '''Adamik Anna'''. Nyolc testvére volt.
 +
 
 +
Feleségével, '''Czeglédi Magdolnával''' öt gyermeket neveltek fel. Munkássága szülővárosához köthető. Már gyermekként felkeltette figyelmét a rajzolás és a festészet. Ez leginkább a család egyik barátjának, [[Jankay Tibor (1899-1994)|Jankay Tibornak]] volt köszönhető. Később, [[1952]]-ben [[Mokos József (1892-1972)|Mokos József]] szabadiskolájában tanult.  
 +
 
 +
'''[[2004]]. [[Február 12.|február 12]]-én hunyt el.''' [[február 20.|Február 20-án]] a békéscsabai Ligeti temetőben helyezték örök nyugalomra.
== Munkássága ==
== Munkássága ==
-
[[1954]]-ben '''Fischer Ernő''' mellett részt vett a tokaji művésztelep megnyitásában, ahol később is dolgozott. Ettől az évtől kezdve számos gyermekszakkört vezetett, melynek köszönhetően tanítványai hazai és nemzetközi díjakat szereztek. [[1986]]-tól nyári gyermek-képzőművészeti táborokat vezetett Szanazugban. Itt a szakmai tanácsadás és a szabad alkotás öröme alatt a tanulók elsajátíthatták a különböző technikákat, a rajzolás tudományát. A festő munkásságát hatalmas gyermekszeretet jellemezte, sok békéscsabai tehetséget fedezett fel és segítette kibontakozásukat. . Ebben a törekvésében a szintén békéscsabai [[Baji Miklós Zoltán]] követte őt. A kommunizmus éveiben kevésbé értékelték munkásságát, ám később Németországban, majd hazánkban is újra érdeklődtek művei iránt.  Tagja volt a Magyar '''Alkotóművészek Országos Egyesületének''', illetve a '''Körös-táj Művészeti Társaságnak'''. Alkotásai rendszeresen szerepeltek csoportos kiállításokon, egyéni tárlatokon, Magyarországon és külföldön egyaránt. Képeit kiállították többek között Németországban és Japánban is, valamint felkérték a dánfoki művésztelep vezetésére.
+
[[1954]]-ben '''Fischer Ernő''' mellett részt vett a tokaji művésztelep megnyitásában, ahol később is dolgozott. Ettől az évtől kezdve számos gyermekszakkört vezetett, tanítványai hazai és nemzetközi díjakat szereztek. [[1986]]-tól nyári gyermek-képzőművészeti táborokat vezetett Szanazugban.
-
Munkássága három meghatározó korszakra osztható. '''Elsőként a realista festészet jellemezte''', majd ettől fokozatosan eltávolodva, a tárgyi világot felváltva létrejöttek '''absztrakt festményei''', harmadik, '''utolsó korszakában pedig már csak tárgyi világ nyomai fedezhetők fel''' művészetében. Vallotta, hogy az alkotás vallomás önmagunkról, világértelmezésünkről. Emellett vonzotta a mítoszok és a biblia világa. Festményeinek jellemzője, hogy nem személyeket ábrázol, inkább emberi vonásokat, jellemeket jelenít meg.  '''Eszmei példaképe Vaszilij Kandinszkij és Paul Klee volt.''' Hatásukra bontakozott ki sajátos festészete, melyben szakított a hagyományos kompozíciókkal, áttérve a lendületes, szabad formahasználatra és a telt színhasználatra  '''Művészi és pedagógiai munkásságáért Békéscsabáért kitüntetéssel jutalmazták [[1996]]-ban.'''  Tíz évvel később kiállítás nyílt festményeiből a [[Csabagyöngye Kulturális Központ|Csabagyöngye Kulturális Központban]]. A Magyar Festészet Napján az elhunyt festő előtt tisztelegve nyitották meg a tárlatot.
+
-
== Emlékezete ==
+
Tagja volt a Magyar '''Alkotóművészek Országos Egyesületének''', illetve a '''Körös-táj Művészeti Társaságnak'''. Alkotásai rendszeresen szerepeltek csoportos kiállításokon, egyéni tárlatokon, Magyarországon és külföldön egyaránt. Képeit kiállították többek között Németországban és Japánban is, valamint felkérték a dánfoki művésztelep vezetésére.
 +
Festészetét a realista stílus és az absztrakt jellemzi. Emellett vonzotta a mítoszok és a biblia világa. Festményeinek jellemzője, hogy nem személyeket, hanem emberi vonásokat, jellemeket ábrázol.
-
[[2005]] májusában az ifjúsági házban, a 4. emeleten termet neveztek el róla, ahol az utolsó szakkörét vezette.
+
'''Eszmei példaképe Vaszilij Kandinszkij és Paul Klee volt.''' Hatásukra bontakozott ki sajátos festészete, melyben szakított a hagyományos kompozíciókkal, áttérve a lendületes, szabad formahasználatra és a telt színhasználatra. '''Művészi és pedagógiai munkásságáért Békéscsabáért kitüntetéssel jutalmazták [[1996]]-ban.''' 
 +
 
 +
[[2014|2014-ben]] a Magyar Festészet Napján kiállítás nyílt festményeiből a [[Csabagyöngye Kulturális Központ|Csabagyöngye Kulturális Központban]].
 +
 
 +
== Emlékezete ==
 +
[[2005]] májusában az Ifjúsági Ház 4. emeletén '''termet neveztek el''' róla.
== Fontosabb egyéni és csoportos kiállítások ==
== Fontosabb egyéni és csoportos kiállítások ==
51. sor: 60. sor:
== Forrás ==
== Forrás ==
-
 
+
* Békés Megyei Hírlap, 59. évf. 42. szám (2004. február 19.) [https://library.hungaricana.hu/hu/view/BekesMegyeiNepujsag_2004_02/?query=%22v%C3%A1gr%C3%A9ti%20j%C3%A1nos%22&pg=238&layout=s 13. p.]
* Fábián István: Vágréti-emlékterem nyílt az ifjúsági házban In: Békés Megyei Hírlap 60. évf. 112. sz. (2005. május 14.) 5. p.
* Fábián István: Vágréti-emlékterem nyílt az ifjúsági házban In: Békés Megyei Hírlap 60. évf. 112. sz. (2005. május 14.) 5. p.
* Gyarmati Gabriella: Vágréti János. In: Csabai arcképek, Békéscsaba képzőművészeti és iparművészeti élete. Békéscsaba : Munkácsy Mihály Múzeum, 2014. 55. p.
* Gyarmati Gabriella: Vágréti János. In: Csabai arcképek, Békéscsaba képzőművészeti és iparművészeti élete. Békéscsaba : Munkácsy Mihály Múzeum, 2014. 55. p.

A lap 2019. április 2., 08:38-kori változata

Vágréti János

festő, szobrász és tanár

Tartalomjegyzék

Élete

Vágréti János 1925. január 11-én született Békéscsabán, édesapja Vágréti Pál, édesanyja Adamik Anna. Nyolc testvére volt.

Feleségével, Czeglédi Magdolnával öt gyermeket neveltek fel. Munkássága szülővárosához köthető. Már gyermekként felkeltette figyelmét a rajzolás és a festészet. Ez leginkább a család egyik barátjának, Jankay Tibornak volt köszönhető. Később, 1952-ben Mokos József szabadiskolájában tanult.

2004. február 12-én hunyt el. Február 20-án a békéscsabai Ligeti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

1954-ben Fischer Ernő mellett részt vett a tokaji művésztelep megnyitásában, ahol később is dolgozott. Ettől az évtől kezdve számos gyermekszakkört vezetett, tanítványai hazai és nemzetközi díjakat szereztek. 1986-tól nyári gyermek-képzőművészeti táborokat vezetett Szanazugban.

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, illetve a Körös-táj Művészeti Társaságnak. Alkotásai rendszeresen szerepeltek csoportos kiállításokon, egyéni tárlatokon, Magyarországon és külföldön egyaránt. Képeit kiállították többek között Németországban és Japánban is, valamint felkérték a dánfoki művésztelep vezetésére. Festészetét a realista stílus és az absztrakt jellemzi. Emellett vonzotta a mítoszok és a biblia világa. Festményeinek jellemzője, hogy nem személyeket, hanem emberi vonásokat, jellemeket ábrázol.

Eszmei példaképe Vaszilij Kandinszkij és Paul Klee volt. Hatásukra bontakozott ki sajátos festészete, melyben szakított a hagyományos kompozíciókkal, áttérve a lendületes, szabad formahasználatra és a telt színhasználatra. Művészi és pedagógiai munkásságáért Békéscsabáért kitüntetéssel jutalmazták 1996-ban.

2014-ben a Magyar Festészet Napján kiállítás nyílt festményeiből a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Emlékezete

2005 májusában az Ifjúsági Ház 4. emeletén termet neveztek el róla.

Fontosabb egyéni és csoportos kiállítások

Díjak, kitüntetések

Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök