Távbeszélő hálózat

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Vandi (vitalap | szerkesztései) 2015. december 28., 17:55-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Békés megye távbeszélő hálózatát 1895. február 26-án 11 és 12 óra között adta át Tallián Béla főispán.

Tartalomjegyzék

Története

Korosvidek 19280321 03 bcs uj telefonkozpontja.jpg
Békés vármegye közgyűlés 1894. február 26-án határozta el a távbeszélő hálózat kiépítését. A határozat szerint az oszlopok árát a törvényhatóság, a huzalok árát és a durva munkák költségét a községek vállalják. A telefonhálózat, melynek tervét Balla Pál főmérnök készítette, pontosan egy év múlva kezdte meg működését 130 előfizetővel. Tallián Béla főispán ünnepélyes megnyitó beszédét először a Gyula, Csaba, Orosháza, Tótkomlós vonalon, majd Berény, Békés, Gyoma, Szarvas, Szeghalom vonalon hallgatták a hatóságok, községi elöljárók és előfizetők.

A békéscsabai távbeszélő központ bérleményként Szondy főorvos házában működött. Az állam Kármán Aladár tervei alapján 1927-ben a Szent István tér és az Apponyi utca sarkán, a várostól vett telken felépítette azt az új, impozáns, egy emeletes postapalotát, amelyben 1928. március 4-én adták át az Ericson cég által kivitelezett C.B., vagy másnéven világító rendszerű központot, ami azt jelentette, hogy nem kellett a központot hosszasan csengetni, hanem egyszerűen leakasztani a készülék horgáról a hallgatót. Abban a pillanatban kigyulladt egy parányi lámpácska a megfelelő munkahelyen, s a bemondott számot egy dugó segítségével nyomban kapcsolta is a kezelő. Beszélgetés után a visszaakasztott hallgató meggyújtotta a jelző lámpát, s erre a kezelő a dugót kihúzva szétkapcsolta a két beszélgetőt.

1948-ban a Magyar Posta gépi kapcsolású automata telefonközpontot épített a békéscsabai Postapalota első emeletén. 1951-ben már az automataközpont fogadta a távbeszélő állomások felől érkező hívásokat.

1979. november 4-én atadott új békéscsabai postaközponttól alig egy kőhajításnyira épült fel a környező településeket is átfogó, 10 ezer állomásos crossbar telefonközpont, melynek beruházási költségei meghaladták az 500 millió forintot, melynek építését 1978. februárjában kezdték. A központot 1983. júniusában üzemelték be. Az új Crossbar-központ 14.300 állomás-kapacitású volt.

1996-tól a Hungarotel Rt. vette át a postától a telefonszolgáltatás működtetését és fejlesztését.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök