Széchy Tamás (1931–2004)

A BékésWiki wikiből

úszóedző

Tartalomjegyzék

Élete

Az eredeti fotó a dobozi Széchy Tamás Emlékház tulajdona

Széchy Tamás 1931. március 27-én Dobozon született. Édesapja, id. Széchy Tamás Doboz község jegyzője, édesanyja a település postamestere volt. Két testvére született, Katalin és Sára.

Gyermekkorát Dobozon töltötte, elemi tanulmányait is a Békés megyei községben végezte. Középiskolába Mezőtúrra, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumba, Békéscsabára, a Rudolf Gimnáziumba, valamint Gyulára járt. 1950-ben sikeres érettségi vizsgát tett Gyulán. Christián László testnevelő és sportvezető tanácsára a Testnevelési Főiskolán tanult tovább. Gyermekkora óta edző akart lenni – ennek érdekében sokat olvasott és tanult.

.Gimnazistaként Békéscsabán és Gyulán atletizált: súlyt lökött és diszkoszt vetett. Nyert országos súlylökő ifjúsági bajnokságot, Gyulán pedig dobóatlétaként iskolai bajnok lett. A főiskolán súlyemelőként is versenyzett. Mindezek mellett sprinter és kalapácsvető is volt. Úszni a Körösben tanult. A sport mellett érdekelték a könyvek és a zene is.

Sírja a Farkasréti temetőben
.73 éves korában, 2004. szeptember 13-án Budapesten hunyt el. A fővárosi Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

Edzői pályafutása

Széchy Tamás már főiskolás korában női tornászcsapatot edzett és volt ökölvívó-tréner is.

Simonyi Gábor – a magyar válogatott atléták dobóedzője – mellett lett másodedző, akivel terheléses, kísérleti edzéseket tartott úszók számára, Bakó Jenő, úszóválogatott edző közreműködésével. Miután Simonyi külföldre távozott, Széchy folytatta az úszók felkészítését, 1958-ban pedig a Ferencváros edzőjévé lépett elő. 1962-től a Központi Sportiskola (KSI) vízilabdásait edzette, 1967-ben megszervezte a KSI úszószakosztályát, melyet vezetőedzőként irányított. Csapatához gyerekeket toborzott, többek között itt fedezte fel a későbbi öttusázó Sasics Szvetiszlávot és az olimpiai bajnok Sudár Attilát. Kiegészítésképpen, éjszakánként vagonokat rakott ki. 1970-ben edzői képesítést és tanári végzettséget szerzett. 1973-ban megkapta a mesteredzői címet.

Széchy 1975-ben elfogadta a szövetségi kapitányi felkérést, a következő évtől az úszóválogatottat edzette. 19771992 között a férfiválogatott vezetőedzője, majd 1993 és 2000 között újra szövetségi kapitány lett. 1993-tól a Magyar Úszószövetségnél alelnöki tisztséget viselt, előtte rövid ideig a szövetség megbízott elnöke volt. Klubszinten a Budapesti Honvéd, az Újpesti Dózsa majd a Budapesti Rendészeti SE csapatát edzette. Több külföldi ajánlatot is kapott, melyek közül egyet sem fogadott el. 2000-es visszavonulása előtt még látogatta a Komjádi uszodát, segítette Gyurta Dániel felkészülését, akinek még láthatta olimpiai második helyezését.

Széchy Tamás, az „Úszópápa” edzői pályafutása során mindent elért, amit lehetett: több alkalommal az év edzője kitüntetéssel díjaztak. 1997-ben Doboz első díszpolgárává választották.

A Széchy-tanítványok

1972-ben a müncheni olimpián tanítványa, Hargitay András bronzérmet szerzett. Első világbajnok úszója is Hargitay, aki 1973-ban Belgrádban nyert 400 méter vegyesen. Az 1980-as Moszkvában rendezett olimpiáról Wladár Sándor aranyéremmel tért haza – 17 évesen ő lett az első olimpiai bajnok Széchy-úszó. 1988-ban Szöulban Darnyi Tamás két olimpiai aranya mellett Szabó József is olimpiai bajnok lett. A barcelonai olimpián (1992) Darnyi Tamás megismételte győzelmét 200 és 400 méter vegyesen. 1996-ban az atlantai olimpiai játékokról Rózsa Norbert és Czene Attila tért haza aranyéremmel.

A Széchy-csapat az olimpiák (8 arany, 4 ezüst, 3 bronz) mellett világbajnokságokon (12 arany, 3 ezüst és 6 bronz) és Európa-bajnokságokon (16 arany, 8 ezüst és 5 bronz) is eredményesen szerepelt.

Olimpiai érmes versenyzői

Díjak, elismerések

Emlékezete

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök