Pálffy Albert-emléktábla (Gyula)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2020. április 20., 12:11-kor történt szerkesztése után volt.

Pálffy Albert író, újságíró szülőházán 1899-ben helyeztek el először emléktáblát, amelyet a Békésvármegyei Közművelődési Egyesület állíttatott. Az emléktáblán az őt ábrázoló domborművet akkor Kallós Ede szobrászművész készítette, a márványtáblára a verset Szász Károly írta. A szülői házat lebontották, majd a mostani emlékhelyet a róla elnevezett utcában alakították ki. Az 1990-es években a domborművet megrongálták. Széri Varga Géza szobrászművész készített újat, amelyet az eredeti emléktáblán helyeztek el. 1998. március 14-én avatták fel az önkormányzat, a Békés Megyei Hírlap, az Erkel Ferenc Múzeum és a Wenckheim Krisztina Közalapítvány támogatásával.

Tartalomjegyzék

Az emléktábla

Pálffy Albert emléktáblája

Helye: Gyula, Pálffy Albert utca eleje

Anyaga: márvány és bronz

Mérete:

Átadás dátuma: 1998. március 14.

Szövege: Pálffy Albert regényíró született 1820. április 20. meghalt 1897. december 22.

Bölcseje itt ringott ifjan s szárnybontva honáért / És eszményeiért harczola férfiasan / Majd számüzve honát-s szabadon hazatérve / Új munkába fogott s hirdete jót s igazat / Most fáradtan tért a szabad haza földbe pihenni / És nyugodtan néz a magas égbül alá

kegyeletül Békésvármegye Közmüvelödési Egyesülete

Felavatása

1998. március 14-én avatták fel a domborművet, amelyet Lebenszky Attila a város polgármestere leplezett le. Az avatóbeszédet Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum munkatársa mondta.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök