Pálffy Albert-emléktábla (Gyula)

A BékésWiki wikiből

Pálffy Albert emléktáblája
A Pálffy-emlékhely

Pálffy Albert regényíró tiszteletére 1899-ben, majd 1998-ban avattak emléktáblát Gyulán.

Tartalomjegyzék

Az emléktábla

Helye: Gyula, Pálffy Albert utca 5.

Anyaga: vörös, vésett márvány és bronz

Mérete: 97x60 cm

Átadás dátuma: 1998. március 14.

Szövege: Pálffy Albert regényíró született 1820. április 20. meghalt 1897. december 22.

Bölcseje itt ringott ifjan s szárnybontva honáért / És eszményeiért harczola férfiasan / Majd számüzve honát-s szabadon hazatérve / Új munkába fogott s hirdete jót s igazat / Most fáradtan tért a szabad haza földbe pihenni / És nyugodtan néz a magas égbül alá

kegyeletül Békésvármegye Közmüvelödési Egyesülete

Felavatása

Pálffy Albert író, újságíró szülőházán 1899-ben helyeztek el először emléktáblát, amelyet a Békésvármegyei Közművelődési Egyesület állíttatott. Az emléktáblán az őt ábrázoló domborművet akkor Kallós Ede szobrászművész készítette, a márványtáblára a verset Szász Károly írta. A szülői házat lebontották, majd a mostani emlékhelyet a róla elnevezett utcában alakították ki.

Az 1990-es években a domborművet megrongálták. Széri Varga Géza szobrászművész készített újat, amelyet az eredeti emléktáblán helyeztek el. A domborművet 1998. március 14-én Lebenszky Attila, a város polgármestere leplezte le. Avatóbeszédet Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum munkatársa mondott. A felavatást az önkormányzat, a Békés Megyei Hírlap, az Erkel Ferenc Múzeum és a Wenckheim Krisztina Közalapítvány támogatta.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök