Nemesi-Kálmán László (1953–2020)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2021. április 26., 15:26-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

újságíró, szerkesztő

Tartalomjegyzék

Élete

Nemesi-Kálmán László

Nemesi-Kálmán László 1953. április 12-én született Békéscsabán. Édesapja Nemesi László, édesanyja Griecs-Kálmán Emma. Egy testvére született, Emma.

A Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanult, 1971-ben érettségizett. 1971-től a Zsámbéki Főiskolán folytatta tanulmányait. 1976-ban elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) újságíró képzését. 19761978 között sorkatonai szolgálatot teljesített. 1984-ben tanítói oklevelet szerzett Debrecenben. A Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán pedagógia–népművelés szakon végzett.

1959-ben megházasodott, Sinkó Mónikát vette feleségül. Gyermekeik: Judit Emma és Laura Enikő.

Nemesi-Kálmán László 2020. április 6-án hunyt el.

Munkássága

Főiskolás korában a Magyar Rádió és a Békés Megyei Népújság külsős munkatársként foglalkoztatta. 1974 és 1988 között a Békés Megyei Népújságnál dolgozott, a kulturális rovatot szerkesztette. 1974-től tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének.

A Lencsési Közösségi Televízió megalapítója, majd szerkesztő-riportere volt. A békéscsabai Spring Televíziónál szerkesztő-riporterként tevékenykedett.

Az 1980–90-es években több lapnál is (Békési Krónika, Csabai Hírmondó, Körösvidéki Cégér, Körösvidéki Zsaru, Lakásszövetkezeti Híradó, Napi Délkelet) szerkesztőként dolgozott. A Körösvidéki Cégér és a Lakásszövetkezeti Híradó című mellékletek megalapítója.

Szerkesztette a Ser-tepertét, az újkor első magyar sörlapjának 1983. június 4-én megjelent egyetlen lapszámát. Művei a Sugarak antológiában, illetve a Köröstáj című kulturális mellékletben jelentek meg. Felelős szerkesztésében jelent meg 1999-ben a Ki kicsoda Békéscsabán '99 című kötet.

Szerkesztő-riporterként a Gyulai Városi Televíziónál, valamint a Gyulai Rádiónál is tevékenykedett. Nyugdíjazásáig a Gyulai Hírlap munkatársa volt.

A Körös csoportnál titkárként, a Magyar Akvarista és Terrarista Országos Egyesületnél elnökségi tagként, a Magyar Népművelők Országos Egyesületénél pedig tagként vállalt szerepet.

Díjak, kitüntetések

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök