Mártíremlékmű (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2020. január 1., 18:23-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Magyarország felszabadulásának 30. évfordulója alkalmából emlékművet avattak Békéscsabán. A kommunista mártírok szobra Varga Imre (1923–2019), Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Tartalomjegyzék

Felavatása

Mártíremlékmű
Márványtábla Radnóti idézettel

1975. április 3-án az egykori TÜZÉP-telep és a „szik-tér” helyén avatták fel a Kulich Gyula teret (ma Munkácsy Mihály tér), valamint a Kulich Gyula-emlékművet.

Köszöntőt mondott dr. Becsei József, a békéscsabai pártbizottság titkára. Kulich Gyula életét Illisz László, a KISZ központi bizottságának titkára mutatta be. A leleplezést követően koszorúzással zárult az ünnepség.

A szobor

A tér közepén, füves dombon található fa a munkásmozgalmat szimbolizálja, a gyökerek és csontvázak a mártírok tragédiájára utalnak. A gyökerek között jól kivehető Kulich Gyula alakja. A fa levelei a jobb sorsot, illetve azt a tovább élő eszmét jelenítik meg, amelyet Kulich Gyula képviselt. Márványtáblán Radnóti Miklós idézete olvasható: "Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel ölt".

A 220 cm-es bronz és fémlemez szobrot 1986 áprilisában elszállították és Varga Imre gyűjteményes kiállításán állították ki Bécsben, illetve Párizsban. Békéscsabára 1987 májusában került vissza. Az alkotást a rendszerváltozás után Mártíremlékművé nevezték át.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök