István Anna (1955–2014)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2021. március 29., 14:43-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

népművelő

Tartalomjegyzék

Élete

István Anna

István Anna Tótkomlóson született 1955. július 3-án.

Békéscsabán, a Szlovák Gimnáziumban érettségizett 1973-ban. Pozsonyban, a Comenius Egyetem bölcsészkarán szlovák szakon végzett 1978-ban, majd 1981-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán megkapta népművelő diplomáját. 2004-ben a Közép-Európa Egyetemen projektmenedzseri képesítést szerzett.

Ötvenkilenc éves korában, súlyos betegség után, 2014. január 2-án hunyt el. Búcsúztatására Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában került sor, Tótkomlóson temették el.

Munkássága

1978-tól a Békés Megyei Művelődési Központban (MMK) dolgozott referensként, 1986-tól 1993-ig mint tagintézmény-vezető irányította a Békési úti nemzetiségi klubházat. Az intézményben eltöltött tizenöt év alatt a közművelődés valamennyi területével megismerkedett, menedzselte a Balassi Táncegyüttest, a szimfonikus zenekart, a társastáncklubot, szerepet vállalt fejlesztőprogramok kidolgozásában és a népművelők képzésében.

Nevéhez fűződik a nagy hagyományú Békéscsabai Szlovák Klub tevékenységének kiszélesítése, a szlovák bál meghonosítása, szlovák nyelvű kiadványok megjelentetése. 1993-tól 2002-ig a Regionális Nemzetiségi Iskolaközpontban, majd jogutódjánál, az Országos Közoktatási Intézetben dolgozott nemzetiségi oktatási főtanácsosként. Feladata volt a dél-alföldi régióban működő szlovák nyelvű, illetve szlovák nyelvet oktató iskolák tevékenységének módszertani segítése, rendezvények, események megszervezése.

1993-ban vezetésével a szlovák klub átalakult egyesületté, melynek megalapításától titkára volt. Ötlete nyomán jött létre a dél-alföldi szlovákság fellegvárának számító Szlovák Kultúra Háza 1996-ban, amelynek 2013-ig volt a vezetője. Az egyesület egy leromlott polgári épületet kapott a városi önkormányzattól, melyet négy év alatt szlovák, magyar és holland pályázati támogatásokkal kibővítettek és felújítottak. A pályázatok elkészítője, a felújítás koordinátora, a szervezeti struktúra kialakítója és a tevékenység megvalósítója alapvetően István Anna volt.

A Békéscsabai Szlovákok Egyesülete évről évre sok önálló rendezvényt szervez. A Szlovákia állami és civil szektorával kialakult kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően Békéscsaba egyéb közművelődési, közgyűjteményi intézményeiben – könyvtár, múzeum – is rendszeressé váltak a szlovák programok. A szervezethez tucatnyi amatőr művészeti csoport kapcsolódik, gondozásában több szlovák, illetve kétnyelvű kiadvány látott napvilágot.

István Anna rendszeresen publikált a Békés Megyei Hírlapban, a Ludovi Novini országos terjesztésű szlovák lapban és más kiadványokban. 1990-ben újraalapította az 1948-ban megszűnt Čabiansky kalendárt, amelynek 2001 és 2006 között volt a főszerkesztője. 1998 óta szerkesztette a Čabän (Csabai polgár) havilapot. A magyaron és szlovákon kívül a cseh, lengyel és orosz nyelvet sajátította el.

Számos társadalmi funkciót is ellátott. A Csabai Szlovákok Szervezetének alapító tagja, 1990-től 1999-ig elnöke. A Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Kultúráért Közalapítvány elnöke (1993–1998). A Magyarországi Szlovákok Szövetségének alelnöke (1989–2001). A Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Kultúráért Alapítvány elnöke (1990–1999). A Nemzeti Civil Alapprogram Dél-alföldi Kollégiumának elnöke (2003–2006). A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének alelnöke (2004–2008). Az 1985-ben alakult Tótkomlós barátainak köre békéscsabai titkára, 2002-ig a Tótkomlósi Szlovák Önkormányzat tagja. A Határon Túli Szlovákok Világszövetsége választmányi tagja 2006-tól, majd 2012-ig gazdasági vezetője.

István Anna, a magyarországi szlovákok emblematikus személyisége, több mint harmincöt éven keresztül dolgozott a közművelődés, a nemzetiségi kultúra és hagyományápolás terén.

Díjak, kitüntetések

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök