Békéscsabai RSE

A BékésWiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
a (kép feltöltése)
a (A klub története: helyesírás javítása)
4. sor: 4. sor:
== A klub története ==
== A klub története ==
=== A kezdetek ===
=== A kezdetek ===
-
A Békéscsabai Főiskola DSE női röplabdacsapatának indulása – finanszírozási problémák és a főiskola támogatásának megszűnését követően – kérdésessé vált a 2000–2001-es szezon elején. A sportág megmentése céljából felmerült egy röplabda egyesület alapításának gondolata.  
+
A Békéscsabai Főiskola DSE női röplabdacsapatának indulása – finanszírozási problémák és a főiskola támogatásának megszűnése miatt – kérdésessé vált a 2000–2001-es szezon elején. A sportág megmentése céljából felmerült egy röplabda egyesület alapításának gondolata.  
-
'''[[2000]]. [[augusztus 12.|augusztus 12-én]]''' egykori sportolók közreműködésével '''megalakult a Békéscsabai Röplabda Egyesület'''. Az alapítók az NB II-es indulást célozták meg, '''az elnöki tisztséget Molnár László viselte, a csapat edzője Kormos Mihály''', a Szent László Utcai Általános Iskola tanára lett. A frissen alapított klub a sorsolás napján adta le jelentkezését, így egyetlen Békés megyei csapatként a Békéscsabai RE elindulhatott az NB II női bajnokság Keleti csoportjában. A szezon végén a felnőtt csapat a hatodik helyen végzett a nyolccsapatos mezőnyben. A játékosok munkahelyi és iskolai elfoglaltságai miatt nem tudtak olyan eredményeket elérni, mint a 2000-es évek előtt, az NB I-es osztályban. A vezetés új célt fogalmazott meg; fő feladatnak az utánpótlás-képzést tekintette, a korábbi játékosokból edzők lettek, a szakmai irányítást pedig a Szegedről érkező Nagy Attila vette át. Az első két idény után a BRSE nem is nevezett be a felnőtt bajnokságba.
+
'''[[2000]]. [[augusztus 12.|augusztus 12-én]]''' egykori sportolók közreműködésével '''megalakult a Békéscsabai Röplabda Egyesület'''. Az alapítók az NB II-es indulást célozták meg, '''az elnöki tisztséget Molnár László viselte, a csapat edzője Kormos Mihály''', a Szent László Utcai Általános Iskola tanára lett. A frissen alapított klub a sorsolás napján adta le jelentkezését, így egyetlen Békés megyei csapatként a Békéscsabai RE elindulhatott az NB II-es női bajnokság Keleti csoportjában. A szezon végén a felnőtt csapat a hatodik helyen végzett a nyolccsapatos mezőnyben. A játékosok munkahelyi és iskolai elfoglaltságai miatt a csapat nem tudott olyan eredményeket elérni, mint a 2000-es évek előtt az NB I-es osztályban. A vezetés új célt fogalmazott meg: fő feladatnak az utánpótlás-képzést tekintette, a korábbi játékosokból edzők lettek, a szakmai irányítást pedig a Szegedről érkező Nagy Attila vette át. Az első két idény után a BRSE nem is nevezett be a felnőtt bajnokságba.
-
[[2004]] márciusában '''az utánpótláscsapat''' a Szeged Kupa döntőjébe jutott, ahol bár kikapott az Angyalföldi DRC-től, '''az ezüstérem megszerzésével az egyesület első komolyabb sikerét érte el'''.  Az utánpótlás a 2005–2006-os szezonban hat tornagyőzelmet aratott, 60 meccsen mindössze egy vereséget szenvedett el, emellett Molcsányi Petra, Tóth Bíborka, Hornok Nikolett és Molcsányi Rita személyében korosztályos válogatottakat tudhatott soraiban. A sikeres szereplést követően, a nagyrészt 13–16 évesekből álló csapat '''2006 őszén újra elindult az NB II-es (felnőtt) röplabdabajnokságban'''. A fiatalokkal teli békéscsabai klub '''[[2007|2007-ben]] megnyerte az NB II Keleti csoportját''', az osztályozón pedig '''kiharcolta az NB I-es indulás jogát'''.
+
[[2004]] márciusában '''az utánpótláscsapat''' a Szeged Kupa döntőjébe jutott, ahol bár kikapott az Angyalföldi DRC-től, '''az ezüstérem megszerzésével az egyesület elérte első komolyabb sikerét'''.  Az utánpótlás a 2005–2006-os szezonban hat tornagyőzelmet aratott, 60 meccsen mindössze egy vereséget szenvedett el, emellett Molcsányi Petra, Tóth Bíborka, Hornok Nikolett és Molcsányi Rita személyében korosztályos válogatottakat tudhatott soraiban. A sikeres szereplést követően, a nagyrészt 13–16 évesekből álló csapat '''2006 őszén újra elindult az NB II-es (felnőtt) röplabdabajnokságban'''. A fiatalokkal teli békéscsabai klub '''[[2007|2007-ben]] megnyerte az NB II Keleti csoportját''', az osztályozón pedig '''kiharcolta az NB I-es indulás jogát'''.
-
Az első osztályban [[2008|2008-ban]], [[2009|2009-ben]]  és [[2010|2010-ben]] a hatodik, [[2011|2011-ben]] a hetedik helyen sikerült befejezni a szezont. Időközben, [[2010]] júniusában távozott a klub éléről Molnár László, a BRSE alapító elnöke, helyét Baran Ádám vette át. [[2011]] nyarán a vezetés igyekezett megerősíteni a klubot, Kormos Mihály irányításával ugyan [[2012]] tavaszán harmadik helyért játszhattak a békéscsabaiak, de alulmaradtak a Budapest SE-vel szemben. '''A bronzérem megszerzése a következő, 2012–2013-as szezonban jött össze; ezzel 19 év elteltével újra érmet szerzett békéscsabai csapat az első osztályban.''' A BRSE a következő idényre már Linamar-Békéscsabai RSE néven nevezett.   
+
Az első osztályban [[2008|2008-ban]], [[2009|2009-ben]]  és [[2010|2010-ben]] a hatodik, [[2011|2011-ben]] a hetedik helyen sikerült befejezni a szezont. Időközben, [[2010]] júniusában távozott a klub éléről Molnár László, a BRSE alapító elnöke, helyét Baran Ádám vette át. [[2011]] nyarán a vezetés igyekezett megerősíteni a klubot. Kormos Mihály irányításával [[2012]] tavaszán harmadik helyért játszhattak a békéscsabaiak, de alulmaradtak a Budapest SE-vel szemben. '''A bronzérem megszerzése a következő, 2012–2013-as szezonban jött össze; ezzel 19 év elteltével újra érmet szerzett békéscsabai csapat az első osztályban.''' A BRSE a következő idényre már Linamar-Békéscsabai RSE néven nevezett.   
=== A 2010-es évek sikerei ===
=== A 2010-es évek sikerei ===
A BRSE [[2014]] februárjában a Magyar Kupában bronzérmet szerzett, tavasszal a bajnokság elődöntőjében aratott három győzelemmel döntőre készülhetett. Az előző két év bajnoka, a Vasas-Óbuda legyőzésével '''a Linamar-Békéscsabai RSE megnyerte az NB I-es női röplabdabajnokságot, ezzel pedig Békéscsaba és Békés megye első aranyérmes csapata lett'''.  
A BRSE [[2014]] februárjában a Magyar Kupában bronzérmet szerzett, tavasszal a bajnokság elődöntőjében aratott három győzelemmel döntőre készülhetett. Az előző két év bajnoka, a Vasas-Óbuda legyőzésével '''a Linamar-Békéscsabai RSE megnyerte az NB I-es női röplabdabajnokságot, ezzel pedig Békéscsaba és Békés megye első aranyérmes csapata lett'''.  
-
A következő szezonban a BRSE bemutatkozhatott a nemzetközi Challenge-kupában, ahol a nyolcaddöntőig menetelt. '''[[2015|2015-ben]] sikerült megvédi bajnoki elsőségüket''', mellyel jogot szereztek a CEV-kupa  és a Közép-Európai Liga (MEZVA kupa) indulásra is. '''[[2016]] tavaszán első Magyar Kupa győzelmét aratta a BRSE''', a Közép-európai Ligában szerzett ezüstérem mellett  a magyar bajnokság élén végeztek. '''A 2016–2017-es szezonban''' a legrangosabb európai sorozatban, a Bajnokok Ligájában újoncként szerepelt a békéscsabai csapat, mely az idény végén '''három kiírásban is diadalmaskodni tudott; a bajnokság és a Magyar Kupa  mellett a MEZVA kupát is sikeresen elhódította'''. '''[[2018|2018-ban]] két címet sikerült megvédeni'''; a bajnokságban és a MEZVA kupában végzett ismét az első helyen a BRSE.
+
A következő szezonban a BRSE bemutatkozhatott a nemzetközi Challenge-kupában, ahol a nyolcaddöntőig menetelt. '''[[2015|2015-ben]] sikerült megvédi bajnoki elsőségüket''', mellyel jogot szereztek a CEV-kupa  és a Közép-Európai Liga (MEVZA kupa) indulásra is. '''[[2016]] tavaszán a csapat megszerezte első Magyar Kupa győzelmét''', a Közép-európai Ligában szerzett ezüstérem mellett  a magyar bajnokság élén végeztek. '''A 2016–2017-es szezonban''' a legrangosabb európai sorozatban, a Bajnokok Ligájában újoncként részt vevő csapat az idény végén '''három kiírásban is diadalmaskodni tudott: a bajnokság és a Magyar Kupa  mellett a MEZVA kupát is sikeresen elhódította'''. '''[[2018|2018-ban]] két címet sikerült megvédeni''', a bajnokságban és a MEZVA kupában végzett ismét az első helyen a BRSE.
== Eredmények ==
== Eredmények ==

A lap 2018. július 12., 08:53-kori változata

Békéscsabai RSE

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület (BRSE) Békéscsaba 2000-ben alapított, ötszörös magyar bajnok röplabdacsapata.

Tartalomjegyzék

A klub története

A kezdetek

A Békéscsabai Főiskola DSE női röplabdacsapatának indulása – finanszírozási problémák és a főiskola támogatásának megszűnése miatt – kérdésessé vált a 2000–2001-es szezon elején. A sportág megmentése céljából felmerült egy röplabda egyesület alapításának gondolata.

2000. augusztus 12-én egykori sportolók közreműködésével megalakult a Békéscsabai Röplabda Egyesület. Az alapítók az NB II-es indulást célozták meg, az elnöki tisztséget Molnár László viselte, a csapat edzője Kormos Mihály, a Szent László Utcai Általános Iskola tanára lett. A frissen alapított klub a sorsolás napján adta le jelentkezését, így egyetlen Békés megyei csapatként a Békéscsabai RE elindulhatott az NB II-es női bajnokság Keleti csoportjában. A szezon végén a felnőtt csapat a hatodik helyen végzett a nyolccsapatos mezőnyben. A játékosok munkahelyi és iskolai elfoglaltságai miatt a csapat nem tudott olyan eredményeket elérni, mint a 2000-es évek előtt az NB I-es osztályban. A vezetés új célt fogalmazott meg: fő feladatnak az utánpótlás-képzést tekintette, a korábbi játékosokból edzők lettek, a szakmai irányítást pedig a Szegedről érkező Nagy Attila vette át. Az első két idény után a BRSE nem is nevezett be a felnőtt bajnokságba.

2004 márciusában az utánpótláscsapat a Szeged Kupa döntőjébe jutott, ahol bár kikapott az Angyalföldi DRC-től, az ezüstérem megszerzésével az egyesület elérte első komolyabb sikerét. Az utánpótlás a 2005–2006-os szezonban hat tornagyőzelmet aratott, 60 meccsen mindössze egy vereséget szenvedett el, emellett Molcsányi Petra, Tóth Bíborka, Hornok Nikolett és Molcsányi Rita személyében korosztályos válogatottakat tudhatott soraiban. A sikeres szereplést követően, a nagyrészt 13–16 évesekből álló csapat 2006 őszén újra elindult az NB II-es (felnőtt) röplabdabajnokságban. A fiatalokkal teli békéscsabai klub 2007-ben megnyerte az NB II Keleti csoportját, az osztályozón pedig kiharcolta az NB I-es indulás jogát.

Az első osztályban 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben a hatodik, 2011-ben a hetedik helyen sikerült befejezni a szezont. Időközben, 2010 júniusában távozott a klub éléről Molnár László, a BRSE alapító elnöke, helyét Baran Ádám vette át. 2011 nyarán a vezetés igyekezett megerősíteni a klubot. Kormos Mihály irányításával 2012 tavaszán harmadik helyért játszhattak a békéscsabaiak, de alulmaradtak a Budapest SE-vel szemben. A bronzérem megszerzése a következő, 2012–2013-as szezonban jött össze; ezzel 19 év elteltével újra érmet szerzett békéscsabai csapat az első osztályban. A BRSE a következő idényre már Linamar-Békéscsabai RSE néven nevezett.

A 2010-es évek sikerei

A BRSE 2014 februárjában a Magyar Kupában bronzérmet szerzett, tavasszal a bajnokság elődöntőjében aratott három győzelemmel döntőre készülhetett. Az előző két év bajnoka, a Vasas-Óbuda legyőzésével a Linamar-Békéscsabai RSE megnyerte az NB I-es női röplabdabajnokságot, ezzel pedig Békéscsaba és Békés megye első aranyérmes csapata lett.

A következő szezonban a BRSE bemutatkozhatott a nemzetközi Challenge-kupában, ahol a nyolcaddöntőig menetelt. 2015-ben sikerült megvédi bajnoki elsőségüket, mellyel jogot szereztek a CEV-kupa és a Közép-Európai Liga (MEVZA kupa) indulásra is. 2016 tavaszán a csapat megszerezte első Magyar Kupa győzelmét, a Közép-európai Ligában szerzett ezüstérem mellett a magyar bajnokság élén végeztek. A 2016–2017-es szezonban a legrangosabb európai sorozatban, a Bajnokok Ligájában újoncként részt vevő csapat az idény végén három kiírásban is diadalmaskodni tudott: a bajnokság és a Magyar Kupa mellett a MEZVA kupát is sikeresen elhódította. 2018-ban két címet sikerült megvédeni, a bajnokságban és a MEZVA kupában végzett ismét az első helyen a BRSE.

Eredmények

Hazai eredmények

Idény Helyezés
2007–08 6. hely
2008–09 6. hely
2009–10 6. hely
2010–11 7. hely
2011–12 4. hely
2012–13 3. hely
2013–14 1. hely
2014–15 1. hely
2015–16 1. hely
2016–17 1. hely
2017–18 1. hely

Nemzetközi eredmények

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök