Békés Banda

A BékésWiki wikiből

A Békés Banda országos szinten elismert hagyományőrző népzenei együttes. Repertoárjuk a magyar és a Magyarországon élő nemzetiségek (főként román és szlovák) népzenéjére épül.

Tartalomjegyzék

A zenekar története

A Békés Banda 2008-ban: Barbócz Sándor, Jánosi Hajnalka, Lipták Dániel, Nagy Gábor, Csepregi András

Az együttes 1977-ben alakult meg Békéscsabán, a Megyei Művelődési Központban. A Békés Banda nevet 1978-ban vették fel. Az alapítók közül táncházzenész végzettséget szerzett Barbócz Sándor, a gyulai művelődési központ munkatársa és Csepregi András gyógypedagógus.

Barbócz Sándor vezetésével a csoport a kezdettől fogva egyfajta népzenei műhelyként is működött: közel húsz kiváló zenészt adott a népzenei mozgalomnak, akik ma már az ország élenjáró zenekaraiban működnek. Az együttes tagjai szoros kapcsolatot ápolnak a Békéscsabához közel eső románlakta települések (Méhkerék, Elek, Kétegyháza) zenészeivel és hagyományőrző táncosaival. Békés megyei nemzetiségi zenegyűjtéssel is foglalkoznak.

Első lemezük, a Huszárverbunk 1998-ban jelent meg. 2004-ben adták ki a Zsok-Joc című magyarországi román népzenét tartalmazó CD-jüket. 2020-ban Békés Banda 40+ címmel jelentek meg felvételeik.

A Békés Banda megalakulása óta több országban is fellépett, például folkfesztiválokon magyar néptánccsoportok kísérő zenekaraként, vagy – önállóan – a magyar és a szomszédos Kárpát-medencei népek zenéjét bemutató koncerteken. A zenekar Írország, Norvégia és Svédország kivételével valamennyi európai országban megfordult, fellépett Algériában, Egyiptomban, Dél-Afrikában, továbbá eljutott Amerikába, Japánba, Thaiföldre és Szingapúrba is.

Fellépéseiken arra törekszenek, hogy az előadott műsorszámok a népzenei hűség mellett tempóban, stílusban, hangszerelésben a lehető legváltozatosabbak legyenek, és a magyar nyelvterület népzenéjének a lehető legszélesebb keresztmetszetét adják.

Tagok

Korábbi tagok

Fontosabb fellépések, díjak

Galéria

Videófelvételek

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök