Szil Ágnes (író)

A BékésWiki wikiből

Szil Ágnes (Szilágyiné Szabó Ágnes Szilvia) 1972. szeptember 26-án született Gyomán. Író, drámaíró, műfordító.

Tartalomjegyzék

Élete

Szil Ágnes

Általános és középiskolai tanulmányait Békésen, illetve Orosházán végezte. A szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett középiskolai tanári oklevelet előbb latin, majd magyar nyelvből (1995-ben és 1996-ban). 2009-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatási vezetői diplomát vehetett át.

2006-ban lett a Békési Újság tárcaírója. Rovatának címe: Egy nyelvet beszélünk. A cikkekből válogatás jelent meg ugyanilyen címmel 2012-ben a békési Családért Alapítvány kiadásában.

A Bárka-folyóirat József Attila-esszépályázatának nyertese 2007-ben. 2012 óta olvashatók kisprózái és novellái az Élet és Irodalom, az Irodalmi jelen, a Bárka, a Bárka Online, a Litera.hu, a Tiszatáj, Tiszatáj Online az Új Könyvpiac, a Tempevölgy, a Prae és a zEtna című lirodalmi lapokban és webhelyeken

A József Attila Kör első JAKkendő-díjának nyertese, melynek értelmében a JAK és a Prae kiadók jelentették meg Tangram című kötetét 2013-ban. Első egyfelvonásosa, a Mindenáron a Bárkaonline-on olvasható. Csak oda című drámáját Trafóban Szenteczki Zita rendezte 2014 novemberében a Trafóban A Békéscsabai Jókai Színház drámapályázatán 2015-ben különdíjas lett Malac a jégen című komédiájával. Ez nem gyakorlat című egyfelvonásosát 2016 februárjában egyazon napon mutatták be Brnóban, Calgaryban és Hódmezővásárhelyen az Okuláré Projekt szervezésében. 2018-ban jelent meg Életünk legszebb napja című prózakötete.

A békési könyvtár alapítványának kuratóriumi elnöke, az Irodalmi svédasztal klub vezetője.

Interneten elérhető művei


Díjak

2006: Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíja Tibullus római költő elégiáinak fordításáért.

2007: Bárka-folyóirat József Attila-esszépályázatának nyertese

2012: JAKkendő-díj

2014: Reaktív drámapályázat nyertese

2015: Békéscsabai Jókai Színház drámapályázatának különdíjasa

Forrás

Kapcsolódó linkek

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök