Szeberényi Lajos-emléktábla (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Szeberényi Lajos emléktábláját 2000. április 4-én avatták fel a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium fennállásának 100. évfordulóján.

Az emléktábla

Szeberényi Lajos emléktáblája

Helye: A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium előterének bal oldalán (Szeberényi tér 2.)

Anyaga: fehér márvány, aranyozott betűkkel

Mérete: 50x50 cm

Átadás dátuma: 2000. április 4.

Szövege: Dr. Szeberényi Lajos igazgató 1945‒1949, pedagógus 1926‒1967 emlékére tisztelete jeléül állította az Öregdiákok Baráti Köre és az Evangélikus Gimnázium 2000.

Felavatása

Szeberényi Lajos az evangélikus gimnáziumban érettségizett majd történelem-földrajz szakos tanári diplomát szerzett és visszatért az iskolába tanítani, ahol közel 41 évig tanított. Megadatott számára az a megtiszteltetés, hogy az iskola igazgatójává váljon. Diákjai nagy szeretettel emlékeztek vissza rá.

Az ünnepségen Bakay Péter tanár köszöntötte a vendégeket. Dr. Formanné Kiss Katalin igazgatónő kiemelte az 1945 és 1949 közötti időszakot, amikor Szeberényi Lajos igazgatta az evangélikus gimnáziumot. Mazán Mátyás felelevenítette az egykori igazgató életrajzát, felidézve emlékeit a pedagógusról. Ezután dr. Fehér Dezső címzetes egyetemi tanár, kandidátus, az iskola öregdiákja tartotta meg előadását, majd dr. Kiss István címzetes egyetemi tanár, a kémia tudományok doktora olvasta fel gondolatait volt osztálytársáról. Az emléktáblát az iskola előterében leplezték le, a pincegalériában a Munkácsy Mihály Múzeum segítségével iskolatörténeti kiállítást szerveztek. Délután a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Baráti Körének alapszabályait ismertették.

Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök