Szabó Pál Téri Általános Iskola (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A Szabó Pál Téri Általános Iskola (SZPTAI) Békéscsaba legnagyobb lakótelepén, a József Attila - ismertebb nevén Lencsési - lakótelepen található. Címe: 5600 Békéscsaba, Szabó Pál tér 1-2.
Az iskola épülete


Tartalomjegyzék

Története

1979-ben a 6. ötéves terv előkészítése során kialakult a tanácsi fejlesztési feladatok fontossági sorrendje: az első egy általános iskola építése volt. A lakosság korösszetétele alapján úgy számolt a város vezetősége, hogy az iskola tanulóinak száma 5 év alatt 1700 főre nő.
Az iskola építéskor

A Békéscsabai Városi Tanács vezetői az 1979. november 13-án megtartott tervtanácson azt a döntést hozták, hogy az iskolát már az ötéves terv első évében meg kell építeni. Ezt a Megyei Tanács VB az elvi állásfoglalásával jóváhagyta.

Az iskola mostani külsője
A lakótelep részletes rendezési terve és beruházási programja konkrét helyet jelölt ki az iskolának. A megnövekedett igények miatt az eredeti terv
Az aula anno
némileg módosult, a terv végső változatában a tantermek és a hozzátartozó egyéb kiszolgáló helységek 3 épülettömbben helyezkednek el, melyeket fedett, zárt folyosó köt össze:

A Békés Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében egy év alatt elkészült az iskola, melyet végül 1981. október 27-én avattak fel 608 tanulóval, 54-es létszámú tantestülettel valamint 18 oktató-nevelővel. Kinevezett igazgatója Dr. Pataj Pál.

1996-ban az iskola már 15. évfordulóját ünnepelte. Igazgatója ekkor Szlovák Jánosné volt. Korszerű számítástechnika teremmel, stúdióval és 21600
A sok gyerek
kötetes könyvtárral rendelkező intézményben a gyerekek angol és német nyelvet tanulhatnak heti három
Az iskola aulája most
vagy heti öt (emelt tagozat) óraszámban. A három részre osztható tornatermében az iskola csapatai is edzhetnek délutánonként. Tanuszodájában a tanulók hetente két alkalommal úszhatnak; 2,5 hektáros, parkosított udvarán két betonozott focipálya és játszótér is található.

A 2011/12-es tanévben iskolánk és a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény egy iskolaként működik tovább Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven. Az intézmény igazgatója Vida András lett.


Mindennapok

Jelenleg több mint 700 gyerek tanul az iskolában. A kb. 70 fős tanári kar, az igazgató és két igazgatóhelyettese vigyázzák a gyerekek fejlődését. A tanulók délutánonként rajz-, tánc-, zene- és sportfoglalkozásokon vehetnek részt, ahol sokféle versenyre készülhetnek fel, melyeken mindig eredményesen szerepelnek.

Az iskola a TÁMOP 3.1.4/08-02 és a TIOP 1.1.1/07 pályázatok segítségével bővítette informatikai eszköztárát. A digitális táblák és a tanulói netbookok mindennapi használata segíti a kompetenciák fejlesztését, megkönnyíti az információkhoz való hozzájutást.

Felújítás

A Környezet és Energia Operatív Program keretein belül megújul a volt Szabó Pál Téri Általános Iskola épülete. A József Attila lakótelep központjában lévő nyolc évfolyamos általános iskola épületének komplex felújítása várhatóan 2012 augusztusára készül el.

Galéria

Bemutató film

Források

Külső hivatkozások

Lencsési Általános Iskola és AMI (Látogatva: 2012. 04.02.)

Szabó Pál Téri Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése. In: Békés megye (Látogatva: 2012. 04.02.)

Közel 300 millió forint a Szabó Pál Téri Általános Iskola energiatakarékos megújítására. In: Békéscsaba (Látogatva: 2012. 04.02.)

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök