Scholtz Endre (festőművész)

A BékésWiki wikiből

Scholtz Endre

festőművész

Tartalomjegyzék

Élete

Scholtz Endre Budapesten született 1959. október 13-án, gyermekéveit a Mátra hegyei közt töltötte. Családjával 1966-ban költözött Békéscsabára. A Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1978-ban, ahol Mladonyiczky Béla volt a rajztanára. 1983-ban földrajz- és rajztanári diplomát szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, a későbbiekben a József Attila Tudományegyetemen is folytatott tanulmányokat. Mestereinek Takács Győző keramikusművészt, Mladonyiczky Béla szobrászművészt és Cs. Pataj Mihály festőművészt tekinti. Békéscsabán él és dolgozik, művészetének bemutatására egy kiállítótermet nyitott a belvárosban. Többször tanított rajzot és művészettörténetet általános és középiskolákban, köztük egykori gimnáziumában is. Fia, Scholtz Kristóf, fotóművész.

A Scholtz név

Az országban összesen talán tíz Scholtz él, és mind egy családhoz tartozik. Elődeik Felső-Sziléziából jöttek Magyarországra évszázadokkal ezelőtt. Családi hagyomány volt, hogy 500 éven át minden Scholtz keresztneve e-vel kezdődött (Erik, Egon, Ede, Endre...), s hogy a Scholtzok egyenes ágon 500 éve gyógyszerészek (Mátyás király gyógyszerésze is Scholtz volt), oldalágon pedig mindenki festő a családban. Mind a porokat keverték ‒ ki gyógyszernek, ki festménynek.

Munkássága

Scholtz Endre rendkívül termékeny alkotó, az évek során több ezer képet festett. Magyarországon háromezer festménye található közintézményekben (többek között a Munkácsy Mihály Múzeumban) és magángyűjtőknél, Békéscsabán ezerötszáz művét őrzik. Csaknem minden Kossuth-díjas színész nappaliját díszíti egy Scholtz-kép is. Vásárolt tőle például Avar István, Huszti Péter, Piros Ildikó, Balázs Péter, Koncz Gábor, Zorán. Több festménye amerikai, francia, német és osztrák magángyűjteményekben is megtalálható. Scholtz Endre 1996-ban, magyarországi látogatásakor, a jugoszláv békéért kifejtett tevékenységéért, Bill Clinton akkori amerikai elnöknek adományozott egy képet. 1981 óta közel 150 kiállítása volt Békés megyében, az ország több nagyvárosában, Budapesten és külföldön; Párizs, Schwarzenau (1991), Düsseldorf, Korschenbroich (2000) és Budapest, Operaház ‒ Vörös Szalon (2007) tartoznak a legemlékezetesebbek közé. 2009-ben, ötvenedik születésnapján, Békéscsabán a megyeházán rendeztek kiállítást ötven festményeiből. 2011-ben a 32. Nemzetközi Sportgálához kapcsolódóan szervezte A világ legnagyobb képbemutatása című villámtárlatát, amelyben önkéntesek félezer Scholtz Endre-művet emeltek egyszerre a magasba. A képekből álló sor ezer méter hosszúságú volt.

Művészete

Scholtz Endre az alföldi stílus prominens képviselője, kolorista művész. Élénk színei elkápráztatják a szemet, a képeiből felejthetetlen ‒ és gyakran megfejthetetlen ‒ hangulat árad. Lírai alkat, hitvallása az objektív szépség keresése, megfogalmazása és ábrázolása. Képei, amelyek tárgya legtöbbször a természeti és az épített környezet, szíven ütik az embert, megnyugvást hoznak az idegesítő hétköznapokban. A látás finomul, a szépség látványa foglyul ejt. Aki már látott Scholtz-képet, az még sok ilyenben szeretne gyönyörködni. Hangulataitól függően Scholtz különféle témákhoz nyúl, ám visszatérő kedvence a mediterrán világ, a tenger és a magyar Alföld. Noha hegyekben nőtt fel, jobban szereti a síkságot, a sima felületet. Számára a tenger és az Alföld ugyanolyan sík felület, melyet fel lehet bontani. Szépek, élettel telik, érzékenységről árulkodóak a nőket ábrázoló képei is. Akrillal és pasztellel dolgozik.

Művészeti szervezeti tagság

Főbb díjai

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök