Rózsa Fürdő (Tótkomlós)

A BékésWiki wikiből

Tótkomlós város szívében helyezkedik el „a Dél-Alföld legszebb rózsája”: a Rózsa Fürdő, amely már 1942 óta közkedvelt és közismert fürdőhely,
Tótkomlósi Rózsafürdő
így a város egyik legfontosabb vonzereje.


Tartalomjegyzék

Fekvése

Tótkomlós a dél-alföldi régió egyik kisvárosa, mely Orosházától kb. 18 km-re, Szegedtől 60 km-re található. A város szívében terül el a felújított Rózsa Fürdő (5940 Tótkomlós, Kossuth Lajos utca 2.)

Története

Tótkomlós elöljárósága elhatározta, hogy a településen közkifolyót létesít, melynek célja a lakosság ivóvízzel történő ellátása volt. Erre 1939-ben került sor. A fürdő épülete és két medence, valamint egy 10 x 10 méteres gyermekmedence 1942-ben már állt. A Rózsa Fürdő a nevét a területén pompázó rózsakertekről kapta. A vize: „sem vegyileg, sem bakteriológiailag nem kifogásolható, jelenleg fürdővízül elfogadható, a víz magasabb alkalihidrokarbonát tartalma miatt gyógyvízjelleggel bír" - szólt az Országos Közegészségtani Intézet vizsgálati eredménye. A reumatológiai és fizikoterápiás szakrendelés az 1960-as évek végén indult meg, majd az 1970-es évek végén megépült a gyógymedence is. Ezzel a három medencével funkcionálisan minden réteget ki tudtak szolgálni. A fizikoterápiás részleg újabb nagy fejlesztésére 1986-87-ben került sor. Új balneoterápiás részleg került kialakításra gyógyszolgáltatásokkal - gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs, súlyfürdő, rekeszes galván-fürdő, csoportos víz alatti gyógytorna, gyógyúszás, gyógy-ülőfürdő -, valamint létrehoztak egy modern elektroterápiás egységet is. 2002-2003-ban a Széchenyi Terv keretében a fürdő teljes rekonstrukciója megvalósult, bár még várat magára a terv részét képező játszótér és a különböző sportolásra alkalmas pályák kialakítása.

A mai fürdő

Tótkomlósi Rózsafürdő

Nyári stranddal is rendelkező, egész évben folyamatosan (a nyári és téli szezonban változó nyitva tartással) működő családias jellegű gyógyfürdő a "rózsák attrakciójával", hagyományos építészeti megoldásokkal kialakított, igényes gyógy- és wellness-szolgáltatásokkal, aromabarlanggal (ami a gyógyvíz és illóolajok együttes alkalmazását biztosítja) várja vendégeit. A fürdő vizét a 46 C-os nátrium-magnézium-kálcium hidrogénkarbonátos gyógyvíz adja, amely jelentős mennyiségben tartalmaz metakovasavat is. A gyógyvíz elsősorban a különböző elváltozások, reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. A fürdő fedett egységében egész évben működik a szauna, a gőzfürdő, a merülő- és termálmedence (36 C-os gyógyvízzel feltöltve), a 25 méteres feszített víztükrű, korszerű vízvisszaforgatós rendszerrel ellátott úszómedence. A wellness további elemeit biztosítják az álló szolárium, lábápolás, illetve a masszázs (frissítő, talp). Az ételről büfé gondoskodik. Nyáron a nyitott részen gyerekmedence és 33 méteres modern úszómedence várja a strandolni vágyókat. A nyári élményt az éjszakai fürdőzések egészítik ki. Minden év júliusában vagy augusztusában megrendezésre kerülnek a Rózsa Fürdő Napok. A gyógyfürdő képzett szakemberekkel,és magas színvonalú gyógyászati részleggel várja a gyógyulni vágyókat a fiziko -és balneoterápián. A szakorvosok a beteg állapotától és a betegség típusától függően komplex, egyénre szabott gyógykezeléseket rendelnek el.

Adatok

A medencék száma:
A fürdő medencéi

A fürdő medencéi:

Kinti medencék

Szolgáltatások

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Tótkomlós Rózsa Fürdő. In: Magyarország gyógyfürdői (Látogatva: 2012.03.30.)

Rózsa Fürdő Tótkomlós. In: Termálfürdő (Látogatva: 2012.03.30.)

Rózsa fürdő. In: Tótkomlós város honlapja (Látogatva: 2012.03.30.)

Rózsa Fürdő és Gyógyászat. In: Rózsa Fürdő honlapja (Látogatva: 2012.03.30.)

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök