Róna étterem (Újkígyós)

A BékésWiki wikiből

A Róna étterem 1979-ben nyílt meg Újkígyóson a Gyulai út 26. szám alatt.

Története

A Róna éttermet a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ (Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet) 8 hónap alatt építtette fel Újkígyóson. Az ÁFÉSZ fejlesztéseinek köszönhetően a településen több vendéglátóhely is létesült (Aranykalász presszó, Rozmaring cukrászda, valamint egy italbolt).

A Róna étterem 1979. január 27-én nyílt meg. Megnyitó beszédében Szabó György, a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ igazgatósági elnöke kiemelte, hogy a helyieknek több évtizedes vágya teljesül az új vendéglátóipari egység átadásával. A 921 m²-es alapterületes komplexum beruházási költsége elérte 10 millió forintot.

A vendéglő 400 fő megvendégelésére volt alkalmas. A nagyterem mellett kisterem és presszórész is üzemelt, a helyiségeket légkondicionáló berendezéssel is felszerelték. A tulajdonosok Újkígyós lakosai mellett az Aranykalász Termelőszövetkezet tagjait kívánták napi szinten élelmezni.

A nyitást követően II. osztályú színvonallal, III. osztályú árakkal reklámozták az éttermet, melyben Bezzegh Dániel és zenekara zenélt. Több alkalommal is zenészt kerestek, 1986-ban szaxofonon vagy klarinéton játszó muzsikusállást hirdettek. 10 órakor nyitottak, hétköznap 22, szombaton 24, vasárnap pedig 23 óráig várták a vendégeket.

A Róna étterem otthont adott többek között a Fogyasztási Szövetkezetek Békés megyei Szövetségének küldöttgyűlésének, az ÁFÉSZ KISZ utófarsangjának, nőnapi divatbemutatónak, az Újkígyósi Aranykalász Tsz nyugdíjas-találkozójának, valamint a Tsz ifjúsági parlamentjének, általános iskolai osztálytalálkozónak, a békéscsabai Szlovák Klub évadzáró vacsorájának, az újkígyósi véradók estjének, a helyi Kemikál Szigetelőlemezgyár munkásgyűlésének, az újkígyósi IBUSZ baráti kör találkozójának, a Békés Megyei Labdarúgó-szakszövetség játékvezetői bizottságának vacsorájának, továbbá nótaesteknek is. Az ÁFÉSZ KISZ-szervezetének Róna-bálján budapesti művészek is szerepeltek.

1988-ban használt eszközöket (pohár- és tányérmosogató gépeket, kenyérszeletelőt, sütőkemencét) kínáltak vendéglátósok figyelmébe. 1988. november 11-től, péntekenként videodiszkóval várták a szórakozni vágyókat.

1992-től a Kígyós Kft. vette át az üzemeltetést. A családi rendezvények, lakodalmak mellett bútorbemutatót és -vásárt, vadászvacsorát, péntekenként pedig eurodiszkót szerveztek. Békéscsabára, Békésre, illetve a környékre ebédkihordást is vállaltak.

1993 tavaszán a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ eladásra kínálta fel a 150. sz. Róna éttermet, a többi újkígyósi üzletével – Vas-műszaki bolt, italbolt, húsbolt, ruházati bolt, háztartási bolt, építőipari telep és bélfeldolgozó üzem – együtt. 1993 nyarán az ÁFÉSZ árveréssel kívánta értékesíteni az vendéglőt, a Kígyós Kft. tovább folytatta az üzemeltetést. Fellépőik között volt Aradszky László, Madarász Kati, Ihos József humorista és Harmath Andrea operett primadonna is.

1995 elején a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ felszámolója, a Dunaholding–Békéscsaba Kft. pályázatot írt ki az étterem eladására, mint a szövetkezet felszámolás alatt álló épületére (2464 m² alapterületen, 909,22 m² beépített területen), melynek árát több mint 16,6 millió forintban határozták meg. A Róna étterem magántulajdonban működött tovább.

2000 októberében a hónapok óta üresen álló éttermet Ibiza néven nyitották meg újra. Később Energy, Club Rio, és Club Bombay néven működött a szórakozóhely. 2011 tavaszán az épületet kívül és belül is bontani kezdték.

Több év szünet után, 2019. május 4-én Róna Pub néven nyitott ki újra a vendéglátóhely.

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök