Petőfi Sándor-szobor (Gyula)

A BékésWiki wikiből

Petőfi-szobor

Petőfi Sándor életnagyságú, 1960. március 15-én felavatott bronzszobra Gyulán, a Petőfi téren, a díszkút mellett található. A szobrot Ferenczy Béni készítette.

Tartalomjegyzék

Története

A szobor igen szövevényes utat járt be, míg Gyulára került. 1947. március 15-én tett ígéretet Enyedi G. Sándor egy Petőfi-szobor felállítására, de a tervből évekig nem lett semmi. A tanácselnök egy alkalommal meglátta a Ferenczy Béni által készített szobrot Budapesten és rögtön tudta, hogy ilyen kell Gyulára. A politikai légkör, a szobor szokatlan stílusa, a pénzhiány és a vöröskatona szobrának hiánya mind a szoborállítás útjában álltak. Végül megszületett a döntés, a Vöröskatona szobrának felállítása után jöhet a Petőfi-szobor. A Művelődési Minisztérium vette meg és öntette ki a szobrot. 1959-ben jelölték ki a helyét, amikor eltávolították a Petőfi térről az országzászlót. Az átadást a költő halálának 110. évfordulójára tervezték, de addigra nem készült el. Végül 1960. március 15-én adták át a szobrot.

Három helyen látható még ugyanez a szobor a világban: Quitóban, Firenzében és Kárpátalján. A szobrot eredetileg a milánói Ambrosiana udvarába szánták, de végül csak egy másolata került oda. A Petőfi-szobor eredeti gipszmintája a Magyar Nemzeti Galériában található.

A szobor leírása

„Nyitott zubbonyban, derekára kötött karddal áll, illetve bal lábával előrelép, egy babérkoszorúra tapos, mutatva, hogy ezután a költői dicsőség helyett a szabadság eszméjéért fog harcolni. Lázrózsás arca elszánt és komor.”

A talapzaton a Petőfi felirat olvasható.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök