Perger Józsefné Kelemen Anna (1832–1930)

A BékésWiki wikiből

a Vöröskereszt Egylet orosházi elnöke

Tartalomjegyzék

Élete

Kelemen Anna 1832. június 1-én született Nagykárolyban. Édesapja Kelemen Antal, édesanyja Mayer Katalin. Testvérei: Kelemen Ilma, Ede és József.

A családjával Nagykárolyban, a gróf Károlyi-kastéllyal szemben laktak. Ismerte Petőfi Sándort, egy nagykárolyi lakodalomban táncolt vele. Ezen az esküvőn Szendrey Júlia is részt vett. A költőre tűzszemű és szép beszédű, jó táncosként emlékezett vissza.

1854-ben megházasodott, dr. Perger József orvos-tudor vette feleségül. Gyermekeik, Perger Bella és Elemér.

Dr. Perger Józsefné Kelemen Anna életének 99. évében, 1930. szeptember 21-én hunyt el Orosházán. Szeptember 23-án Orosházán, a római katolikus temető családi sírboltjában helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

1891-ben megalakult a Vöröskereszt Egylet orosházi fiókja, Perger Józsefné tagja volt a fiókegylet alapító választmányának. 1901-ben megválasztották az orosházi Vöröskereszt Egylet elnöknőjének. 27 éven keresztül az orosházi egylet elnöki tisztségét viselte.

1908-ban Mária Valéria főhercegnő, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletének legfőbb védőasszonya elismerő díszokmánnyal ismerte el az egyesület munkájában szerzett érdemeit.

Az első világháború idején, a katonai egészségügy terén végzett tevékenységéért 1916-ban a vöröskereszt hadiékítményes II. osztályú díszjelvényét adományozta számára Ferencz Salvator főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia Vöröskereszt egyleteinek védnökhelyettese.

1918-ban a királytól megkapta a koronás arany érdemkeresztet.

Egész életében a szegények és betegek jótevője volt. Több jótékony egyesületnek is a tagja volt. Nagy műveltséggel rendelkezett, érdeklődött a politika iránt.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök