ONCSA-házak (Kondoros)

A BékésWiki wikiből

Egyablakos ONCSA-ház

Az Országos Nép és Családvédelmi Alap (ONCSA) olyan szociális szervezet volt, melynek a nagycsaládos falusi emberek segítését, a születésszám emelését és a gyermekvédelem biztosítását tűzte ki célul.

Teleki Pál kormányának 1940:23. törvénycikke szerint a cél az önálló létalap megteremtése volt, hogy a „támogatásra szoruló néprétegek részére, nemcsak átmeneti segítséget, hanem állandó életlehetőséget, tisztes megélhetést biztosítson.” A sokgyerekes családokat 30 éves kamatmentes hitellel és a gazdálkodáshoz alkalmas állatállománnyal segítették.

19411943 között országos 12 ezer lakás, Békés megyében 432 lakóház épült. Kondoroson az akkori főjegyző, Kovácsy István karolta fel a kezdeményezést. Kondoroson 1942-ben 39 ilyen ház épült, a Bajcsy-Zsilinszky utcában, a 44-es főúttal párhuzamosan, a főúttól északra a 6. utcában. Ma mindössze két ház van meg az eredeti állapotában, a többit lebontották vagy korszerűsítették. A Varga család 1936-ban költözött Kondorosra. Varga Imre építőmester volt, aki részt vett az ONCSA-házak építésében. Az elsők között kapták meg az általa is épített házat.

Az ún. ONCSA-telepen a Gyöngyösi, a Fűzfa, a Cseke, a Hidasi, a Kiss és a Varga család élt. Jellemzően sokgyerekes családok voltak 4-10 gyermekkel.

Képgaléria

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök