Németek kitelepítésének emlékműve (Elek)

A BékésWiki wikiből

Emlékmű
A homlokzaton elhelyezett emléktábla

A második világháborút követően kitelepített németek tiszteletére 2001-ben emlékművet avattak Eleken. A település a magyarországi német kisebbség országos emlékhelye.

Tartalomjegyzék

Felavatása

Az emlékhely felavatására 2001. augusztus 18-án került sor Elek főterén. Köszöntőt Kecskeméti János, Elek polgármestere, avatóbeszédet pedig Bába Iván külügyi államtitkár mondott. Megosztotta gondolatait Heinek Ottó, az Országos Német Önkormányzat elnöke, Josef Schneider egykori eleki lakos, valamint Erhard Wahl laudenbachi képviselő. Gyulay Endre Szeged–csanádi megyés püspök felszentelte, Oláh Jenőné eleki református lelkésznő pedig megáldotta az emlékművet. Az ünnepség a koszorúk elhelyezésével zárult. Az eseményről németországi újságok is beszámoltak.

Az emlékmű felállítását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mellett a Magyar Millennium Kormánybiztos Hivatal, több megyei önkormányzat, németországi települések és magánszemélyek is támogatták.

Az emlékmű

Kligl Sándor szegedi szobrászművész ötalakos kompozíciója a kiűzetés jelenetét, egy család lakóhelyének elhagyását ábrázolja. A szoborcsoport mögött egy sváb ház fala látható az 1724-es évszámmal – Harruckern János György ebben az évben telepített katolikus németeket a településre. A lakóház fölött megjelenik a családot elűző gonosz szellem.

A homlokzaton egy fehér márványtábla található, melynek felirata:
A németek elüldözése
Elek, 1946
Vertreibung der Deutschen

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök