Mumin (Békés Megyei Könyvtár)

A BékésWiki wikiből

Mumin a gyermekkönyvtár előtt (2019)

A Békés Megyei Könyvtár Muminja 2019 októberében a X. Könyvtári Éjszakára készült. A rendezvény témája Finnország volt, a résztvevők festett háttér előtt fotózkodhattak a finnek egyik jelképével, a Muminnal.

Tartalomjegyzék

Története

A muminok kitalálója Tove Marika Jansson (1914–2001) finn–svéd írónő volt, aki a 20. század második felében világhírnévre tett szert a Mumin-könyvekkel. A muminok a Skandináv rengeteg közepén, a Mumin-völgyben élő hófehér, kerekded, nagyorrú manók. Mindennapjaikat a játék, a képzelet és az érzelmek szabadsága jellemzi. Történetüket képregényben, filmben, színházi- és balettelőadásban, továbbá számítógépes játékban is feldolgozták.

A könyvtári Mumin ötletgazdái Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár osztályvezetője és Kiss Ildikó gyermekkönyvtáros voltak. A – Thingiverse weboldalon szabadon elérhető – 3D modell szeletelését és a lézervágást Cséffai Györgyi szobrászművész végezte. A Mumin megalkotásában Kertész Zoltán, Darida Márta és Gálfi Edina könyvtárosok vettek részt. A festést Csüllögné Tóth Katalin, az intézmény munkatársa készítette. A több mint egy méter magas mesefigura anyaga hullámkarton és újságpapír, borítása papírmasé technikával készült.

A Mumin 2019. október 15-én a gyermekkönyvtár elé költözött.

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök