Mudin István (1881–1918)

A BékésWiki wikiből

atléta

Tartalomjegyzék

Élete

Mudin István

Mudin István 1881. október 16-án született Kétegyházán. Édesapja Mudin Albert kalaposmester, aki Franciaországból származónak vallotta magát, édesanyja Hécsel Róza. Négy fiútestvére és két lánytestvére született. A felnőttkort csak István és bátyja, Imre (Kétegyháza, 1887. november 8. – Montegrappa, Olaszország 1918. október 23., súlylökő, olimpikon) élte meg.

Mudin István az általános iskolát Kétegyházán, majd a polgári és a tanítói képzést Aradon végezte el. 1905-ben tanári diplomát szerzett Budapesten. Iskolás éveiben kezdett el sportolni. Másodéves tanítóképzős tanulóként magasugrásból első helyezést ért el. 1911-ben fejezte be a tanulmányait, majd két évig Nagyatádon tanított, azután Kaposvárra került, a polgári fiúiskolába. A lippai (Arad megye) mezőgazdasági iskolába került, amelynek tanára, később igazgatója volt.

Két házasságából két-két lánya és fia született. 1912. február 23-án született Ilona, 1914. február 23-án Gabriella. Édesanyjuk Veres Gabi. Idősebbik lánya, Mudin Ilona 1936-ban feleségül ment Jekelfalussy Piller Györgyhöz, az akkor már kétszeres olimpiai bajnok kardvívóhoz. Miután elvált első feleségétől, elvette Lengyel Margitot. Tőle született két fia, István és Egon. István 1916. május 11-én született (Gyorokon) a mai Románia területén. Egon 1917. szeptember 2-án született. A mai Románia területén élnek az unokái: Mudin Mária, Imre és Margit, valamint dédunokái, ükunokái.

1915-ben vonult be a 101. Békéscsabai Gyalogezredbe tartalékos hadnagyként. 1918 tavaszán, mint a 4. század parancsnoka vonult ezredével az olasz harctérre. Itt halt meg – gáztámadás okozta – agyvérzésben 1918. július 22-én. Dosso Del Finen (Olaszország), 2020 m magasságban domborul sírja.

Munkássága

Mudin István egy éven keresztül volt az Aradi Atlétikai Club (AAC) versenyzője. 1905-ben aradi színekben 32,5 méterre javította kalapácsvetésben az országos csúcsot. Az atlétika mellett birkózásban is szép sikereket ért el, a sportág válogatott versenyzője volt. 1905 novemberében a birkózóválogatott tagjaként szerepelt az osztrákok ellen a Városligetben megrendezett viadalon. A következő évben már a Magyar Atlétikai Club (MAC) tagja volt. Az atlétikai versenyszámok akkor még kialakulatlanok voltak. A technikájuk és a felkészülés is még kezdetleges volt. Ezért minden lehetőséget kihasznált a felkészülésre, az edzésre. Kétegyházán rendszeresen bemutatót tartottak öccsével, Imrével. Kalapácsvető rekorder, a Magyar Atlétikai Club színeiben 106 verseny győztese volt.

Az 1896-os athéni olimpiai játékok tízéves évfordulóján megrendezték az úgynevezett „soron kívüli” olimpiát, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem ismert el. A magyar csapat ezüstérmet szerzett atlétikai ötös csapatversenyben. A csapat tagja volt Mudin István. Így lett is, meg nem is Kétegyházának olimpiai ezüstérmes atlétája. 1908-ban azonban már rendes olimpián is részt vett, ahol a magyar csapat első zászlóvivője volt.

Díjak, kitüntetések

Emlékezete

Eredményei

Képgaléria


Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök