Martinyi Károly (1804–1876)

A BékésWiki wikiből

ügyvéd, Petőfi Sándor keresztapja

Tartalomjegyzék

Élete, munkássága

Petőfi Sándor kiskőrösi anyakönyvi lapjának kivonata

Martinyi Károly József a Pest megyei Acsán született, 1804. január 31-én keresztelték. Édesapja Martiny Mihály evangélikus lelkész, édesanyja Dohnany (Dlhányi) Zsuzsanna.

A család később Maglódra, majd Kiskőrösre költözött. Maglódon megismerkedtek Hrúz Máriával, aki a Martiny családnál szolgált cselédként, a család tagjává vált. Hrúz Mária Maglódon találkozott Petrovics István székállóval.

Martinyi Károly 18221823-ban a mezőberényi gimnáziumban tanult. 1822-ben, a karácsonyi szünetben a családjánál tartózkodott Kiskőrösön. Édesapja, Martiny Mihály Kiskőrösön megkeresztelte Hrúz Mária és Petrovics István gyermekét, Petőfi Sándort. A két család között kapcsolatnak köszönhetően a keresztszülők között volt Martinyi Károly és testvére, Ludovika. Keresztszülő lett mellettük Dinga Sámuel és neje, Pettkó (Petykó) Éva, Wiczián János, valamint Kovácsay Zsuzsanna.

Martinyi két évfolyamot végzett Mezőberényben, a syntaxisták névsorában szerepelt a neve. Az Alumneum Collegium (ifjúsági tápintézet) lakója volt. A Petrovics családnak ajánlotta az országos hírű mezőberényi iskolát. Martinyi később ügyvédként tevékenykedett.

Petőfi Sándor az 1835-ös szünidőben járt Kiskőrösön, a Martiny családnál is megfordult. Martinyi Károlynak feltehetően szerepe volt abban, hogy a fiút az aszódi iskolába iratta be az édesapja.

Martinyi 1872 szeptemberében Szécsényben, a királyi járásbíróságon nyilatkozatot tett Petőfi kiskőrösi születésével kapcsolatban, megjelölte a költő szülőházát. A látását vesztett Martinyi ekkor Szécsényben lakott a rokonánál, Zmeskál Kálmánnénál.

Martinyi Károly 73 éves korában, 1876. február 21-én hunyt el Dengelegen. Tarcsán helyezték örök nyugalomra február 23-án.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök