Márton Anita (atléta)

A BékésWiki wikiből

súlylökő

Tartalomjegyzék

Élete

Márton Anita

Márton Anita 1989. január 15-én Szegeden született. Gyermekkorát Tápén töltötte.

Az atlétikával a szegedi Bálint Sándor Általános Iskola délutáni foglalkozásain ismerkedett meg, négypróbákon is szerepelt. Táncolt (dzsesszbalettezett), lovagolt és kosárlabdázott is. Középiskolai tanulmányait a Gábor Dénes Gimnáziumban végezte, 2007-ben érettségizett. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Karán gyógypedagógiát tanult levelező tagozaton. 2014-ben megszerezte gyógypedagógusi diplomáját. Logisztikai menedzseri és atlétaedzői végzettséggel is rendelkezik.

Házasságban él, férje Tajti Zsolt.

Munkássága

Az atletizálást 11 évesen kezdte a Szegedi Vasutas Sport Egyesületnél. Edzője a kezdetektől Eperjesi László. 2002-ben súlylökésben és diszkoszvetésben is győzni tudott korosztályában. Ifjúsági világbajnokságon 2005-ben mutatkozott be Marrakeshben. Első érmét a lignanoi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szerezte (3. hely diszkoszvetésben). 2006-ban először lett felnőtt magyar bajnok súlylökésben és diszkoszvetésben.

2007-ben a Békéscsabai Atlétikai Clubhoz szerződött. 2008-ban a (fedett pályás és szabadtéri) súlylökés mellett diszkoszvetésben is magyar bajnoki címet szerzett. Nemzetközi eseményen a felnőttek között a 2009-es fedett pályás Európa-bajnokságon debütált. Még abban az évben sor került első (felnőtt) világbajnokságára, Berlinben.

Utoljára a 2011-es U-23-as Európa-bajnokságon szerepelt két számban: súlylökésben ötödik, diszkoszvetésben harmadik helyezést ért el. Kvalifikálta magát a 2012-es londoni olimpiára, ahol súlylökésben a 22. helyen zárt. 2013-ban a szegedi Titan TC atlétája lett. A zürichi EB-n (2014) bronzérmes lett súlylökésben, ezzel első érmét szerezte a felnőttek között. A szegedi támogatás hiányában, 2015-ben visszatért békéscsabai klubjához. 2015-ben Prágában Európa-bajnok lett súlylökésben, a pekingi világbajnokságon a 4. helyen végzett. 2014-ben és 2015-ben – a súlylökés és diszkoszvetés mellett – magyar bajnoki címet szerzett súlyemelésben.

A riói olimpia (2016) előtti versenyeken ezüstérmeket szerzett (fedett pályás vb., Európa-bajnokság, Gyémánt Liga). Rio de Janeiroban 19,87 méteres lökésével olimpiai bronzérmes lett, a második magyar súlylökő érmet szerezve olimpián. 2017-ben ismét Európa-bajnok, a londoni fedett pályás atlétikai világbajnokságon pedig ezüstérmes lett. 2018-ban – első magyarként – aranyérmet szerzett a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Hét nap múlva, Portugáliában elhódította a súlylökő Európa-kupát. Teljesítményét 2018 márciusában a hónap legjobbja kitüntetéssel díjazta az Európai Atlétikai Szövetség. A 2019-es glasgow-i fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett.

Márton Anita az egyedüli magyar atléta, aki valamennyi fedett pályás és szabadtéri versenyről éremmel tért haza.

Díjak, kitüntetések

Kiemelkedő eredményei

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök