Lonovics László (festőművész)

A BékésWiki wikiből

festő - és grafikusművész

Tartalomjegyzék

Élete

Lonovics László
1951-ben született Békéscsabán. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán végzett 1975-ben. A Magyar Iparművészeti Egyetemen vizuális és környezetkultúra multimédia szakon diplomázott 1997-ben.

Művészeti tevékenysége

Lonovics László Digitális jelstruktúrák
Műveivel 1976 óta rendszeresen részt vesz országos és nemzetközi kiállításokon, művészeti szimpóziumokon és művésztelepeken. A hetvenes évek második felében sík konstruktív stílusú táblaképeket festett, és szitanyomással sokszorosított grafikákat is készített.

Ezt követően kezdett a fénnyel történő kifejezés lehetőségeivel foglalkozni. Egyéni kifejezésmódját ebben az időszakban sikerült kialakítani leginkább. A korábbi geometrikus vonalak, kalligrafikus, gesztusszerű lendületes fényvonalakká váltak grafikáin. E munkái készítéséhez felhasználja a fotózást is, és fényrajzait szitanyomással sokszorosította. A 90-es évek második felétől foglalkozik számítógépes grafikák készítésével. Ezzel a technikával készített grafikáinak témája továbbra is a fény. Korábbi munkáival ellentétben kompozíciói színesebbé és összetettebbekké váltak. Az utóbbi tíz évben a számítógépes grafikák készítésével párhuzamosan fest. Alkalmazott és tervezőgrafikusként is tevékenykedik. Rendszeresen tervez könyveket és grafikai arculatokat. Művészetszervező tevékenysége is jelentős, Békéscsaba és Békés megye országos és nemzetközi művészeti kapcsolatainak kialakításban döntő szerepet játszik. 1976-tól 1989-ig évente résztvevője, és egyik szervezője volt a Békéscsabai Országos Grafikai Művésztelepnek. 2003-tól vezetője a Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepnek.

Tagsága különféle szakmai szervezetekben:

Tagja a

Pedagógiai tevékenysége

Alkotó munkájától elválaszthatatlan művészet pedagógiai tevékenysége. 1975-1991-ig általános iskolai tanár, 1991-től főiskolai oktató, jelenleg a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának docense. Vendégoktató volt több külföldi Egyetemen:

Elismerései

2006-ban kapta meg az

Jelentősebb önálló kiállításai

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

„Hordozol magadban. Hordozlak magamban.” – Lonovics László festőművész, RÉTEGEK című kiállítása az Artézi Galériában http://artnews.hu/2015/09/14/hordozol-magadban-hordozlak-magamban-lonovics-laszlo-festomuvesz-retegek-cimu-kiallitasa-az-artezi-galeriaban/

Képek a fény rétegeiről – Lonovics László kiállítása http://artiq.hu/kepek-a-feny-retegeirol-lonovics-laszlo-kiallitasa/

A relativitás pillanatképei http://www.csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&hir_id=12053

Felfénylő rétegek http://www.barkaonline.hu/kepzmveszet/4885-lonovics-laszlo-budapesti-kiallitasarol

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök