Kossuth Lajos-szobor (Orosháza)

A BékésWiki wikiből

Kossuth-szobor

Békés megye (vármegye) első Kossuth Lajos szobrát 1904-ben Orosházán állították. Kossuth Lajos a település díszpolgára.

Története

Hazánk 41. Kossuth szobrát 1904. szeptember 18-án avatták fel Orosházán, a Szabópiac téren. Az ünnepi istentiszteletet követően kezdetét vette a közadakozásból készült szobor leleplezési ünnepélye. Köszöntőt mondott Dr. Bikády Antal, a szoborbizottság elnöke. Veress József esperes ünnepi szavai után leleplezték a bronzszobrot, melyet Jankó Ferencz bíró vett át a közönség nevében. Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferencz beszédét követően a küldöttségek koszorúkat helyeztek el a szobornál. Az ünnepély a polgári körben rendezett bankettel, színházi előadással, majd táncmulatsággal zárult.

A másfélszeres életnagyságú, egész alakos bronzszobor Horvay János szobrászművész alkotása, melyet Haraszty József öntött Budapesten. A szobor három méter magas talapzatát Fischer János készítette. A mészkőtalapzat oldalain reliefek láthatók.

A katolikus templom építése miatt a Kossuth szobrot 1924. november 1-én áthelyezték az Alföld Szálloda melletti térre.

2002-re a talapzat megsüllyedt, a szobor megdőlt, a bronzfelület felújításra szorult. Kossuth születésének 200. évfordulója alkalmából az emlékművet Rajki László szobrászművész restaurálta. A felújított Kossuth-szobor avatóünnepségén, 2002. szeptember 24-én Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke emlékezett vissza Kossuth Lajos érdemeire.

2011-ben a hotel bontása miatt a szobor ideiglenesen raktárba került. A Bánfi Gábor kőszobrász által helyreállított alkotást 2012-ben újjáépített talapzaton visszahelyezték az eredeti helyére, a katolikus templom elé. A szobrot 2012. október 6-án avatták fel, a megemlékezésen beszédet mondott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Zalai Mihály, Orosháza alpolgármestere. Ettől az évtől az orosházi Kossuth Lajos-szobor újra Arad irányába mutat.

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök