Kárász Karolina (1810–1890)

A BékésWiki wikiből

nemesasszony

Tartalomjegyzék

Élete

1810-ben horgosi és szentpéteri Karolina néven született. Édesanyja báró, majd gróf Wenckheim Henrietta (1786–1847), aki a Békés megyei Wenckheim birtokok hozományosa volt. Édesapja horgosi és szentpéteri Kárász III. Miklós (1781–1840), a Magyar Királyi Bíróság és a Hétszemélyes Tábla bírája. Édesapja kastélyt építtetett Szeghalmon, de sok időt töltöttek Mezőberényben, valamint a család által újraalapított Horgoson.

Kárász Karolina 1845. július 19-én összeházasodott románfalvi Fejérváry Miklóssal. A Fejérváry birtokon élt férjével Vácott, aki a házasság jogán nagy területekhez jutott Köröstarcsán és Mezőberényben is.

Három gyermekük született: Miklós (1845), a kétéves korában elhunyt Mária (1847), valamint Celesztina (1849). Miklós Budapesten született, a davenporti Grisvold Egyetemen tanult. Az amerikai polgárháború kitörésekor belépett az Unió hadseregébe. 1863-ban, 17 évesen Kentuckyban elesett egy csatában. Celesztina a zene nagy kedvelője, anyjához hasonlóan jószívű, vallásos, a közösséget támogató nő volt. Miután hazaköltözött, Mezőberény nagy támogatójává vált.

Fejérváry Miklós kapitányként harcolt a Nemzeti Gárdában, majd rangjáról lemondva közkatonaként küzdött. A család vagyona felszámolása után távozott Magyarországról. Először a németországi Bad-Ems fürdőhelyre utaztak, majd az első londoni világkiállításra, később Brüsszelbe, ahol 1852 májusáig maradtak. 1852. június 8-án egy angol gőzhajón New Yorkba emigráltak. Egy héttel a kiutazás után férje kirándulást tett az Egyesült Államokban, és rátalált Davenport városára, ahol később 8,91 hektár földet vásárolt. New Yorkban és Brooklynban is berendezett egy-egy lakást családjának, de végül Davenportban maradt. 1853. május 13-án a család megérkezett Davenportba, ahol életük végéig éltek. Segítségükkel felvirágzott a település. A férje azért választotta ezt a várost, mert a folyó és a közeli dombok Budapestre emlékeztették. Befektetéseiknek köszönhetően tehetős családdá váltak és kastélyt építtettek. Birtokaikon üzletek, lakóházak épültek. Férje öregotthont létesített, valamint alapítványt is létrehozott a város megsegítésére. Másik alapítványuk szakmunkásképző és mezőgazdasági szakon végzett helyi tanulók támogatásáról szólt.

Kárász Karolina és lánya, Celesztina rendszeresen látogatta a davenporti Szűz Mária katolikus templomot, amelynek új harangját Celesztina szólaltatta meg először. 1895-ben lánya a településnek adományozta a családi házukat és birtokukat azzal a kitétellel, hogy abból a város minden polgára számára igénybe vehető parkot kell létesíteni. A park mellé 1909-ben állatkert is létesült, de 2008-ban bezárta kapuit. A park és az öregotthonból átalakított modern egészségügyi központ mai napig a nevüket viseli.

Korabeli visszaemlékezések alapján Kárász Karolina finom, mély érzelmű, szigorúan vallásos, de nagyon művelt és szellemes nő volt.

Kárász Karolina 1890. augusztus 27-én Davenportban hunyt el. Hamvai az Oakdale temetőben vannak elhelyezve.

Munkássága

1886-ban Kárász Karolina építtette a mezőberényi katolikus templomot, valamint ő alapította a mezőberényi egyházközösséget. Támogatásával épült meg az iskola és plébánia Mezőberényben. Adományaival a mezőberényi nőegyletet is segítette. 1888-ban a templom mellett lelkészi lak kialakítására 4000 koronát adományozott.

Végrendeletében megalapította a horgosi árvaházat. Ezzel édesapja tervét teljesítette, mivel tizennégy gyermeke közül csak négy élte meg a felnőttkort.

Lánya az alapítvány nevét 1895-ben édesanyja tiszteletére „Fejérváry Miklósné született Kárász Karolina és horgosi és szentpéteri Kárász Miklós alapítványra" változtatta.

Emlékezete

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök